top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Modra krila

Josh je dvanajstletni fant, ki ima štiri leta starejšega brata Jadrana, a kljub vsemu mora v družini vlogo velikega brata igrati on sam. Čeprav Jadrana z mamo kličeta Orjak je pri njegovih šestnajstih letih v skoraj odraslem telesu skrit otroški um. Jadran je otrok s posebnimi potrebami in obiskuje varstveno delovni center, a vse več težav in vse težje spoprijemanje s spremembami v njegovem življenju, družino prisili, da začne razmišljati o Jadranovi stalni selitvi v zavod. Sploh po tem, ko na jezerskem bregu brata najdeta poškodovanega mladiča žerjava in v skrbi zanj Jadran pozabi na vse - tudi na varnost in Josh doživi hudo nesrečo. Po nesreči je selitev neizbežna, a brata se ji upreta. Skupaj z žerjavom Trskom bosta ušla na jug - tja, kjer prezimuje Trskova družina.


Knjiga št. 9/100

Jef Aerts - Modra krila

Ocena: 4/5


Vedno sem zadržana do upodobitve oseb s posebnimi potrebami v literaturi, saj to v resnici le redko komu uspe realno in brez stereotipov. V primeru te knjige nikdar ne izvemo, kaj točno je narobe z Jadranom, dejstvo pa je, da ima močno oteženo razumevanje in, da postaja sebi in družini nevaren. Všeč mi je, kako je predstavljen ta notranji boj mame med tem, kar je za sina dobro in med tem, kar ji narekuje srce. Prav tako je odlično opisano popolno Joshevo nerazumevanje resničnega stanja. Samo imeti rad nekoga žal ne zagotovi varnosti - ne za njega samega, ne za ljudi okrog njega.


Odlično se mi zdi opisano tudi to, kako je Josh vajen, da je treba pri Jadranu pač potrpeti glede vsega. Mu pritrditi. Mu zatrjevati, da ni kriv, tudi kadar je. Na žalost je kar nekaj tematik iz knjige družinam oseb s posebnimi potrebami še kako znanih. Od propadlih zakonov, ki ne zmorejo nositi tolikšnega bremena, do zapostavljenih sorojencev, ki morajo marsikaj potrpeti... Pa do večnega razkola med stroko in domačimi. Oboji želijo tisto, kar je za otroka najboljše, a to se velikokrat razlikuje, ko nanj gledaš s strokovnega ali pa čustvenega vidika.


Dober roman, ki seveda ponudi kar nekaj pretirano idealiziranih in romantičnih prizorov, a če si bralec dovoli pogledati globlje, vidi mnogo resnic, od katerih se večina raje obrne proč.


LP Ajda66 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page