top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Naš človek v kafani

@godler je že nekaj časa nazaj namignil, da bi v seriji Spencer utegnilo iziti prek deset knjig. Prav zato smo bralci osupnili na koncu tretjega romana iz serije, ko je naslovni Spencer S. Spencer neslavno končal svojo pot. Kako naj se nadaljuje serija brez enega od glavnih junakov?


Knjiga št. 66/100

ure Godler - Naš človek v kafani

Ocena: 4/5

V novi knjigi, Naš človek v kafani, ugotovimo, da se vsekakor da. Filip Novak se po izgubi prijatelja strezni, dobesedno in v prenesenem pomenu in se tudi sam zaposli pri britanski MI6. Svetu grozi tretja svetovna voj na in prav Novakovo posredovanje je ključnega pomena pri pridobivanju pomembnih podatkov, ki lahko preprečijo zadnji konflikt, ki bi dejansko pripeljal do vojne. A kot se za Novaka spodobi, tudi tokrat ne gre brez zapletov. Mu bo uspelo opraviti nalogo, ali pa bo svet pahnil v novo obdobje teme? Pa Spencer? Se vrne? Vse to boste morali prebrati sami.


Tokrat je knjiga izredno vojaško naravnana, dogajanje pa je hitro in eksplozivno (heh heh heh), zato se roman vsekakor hitro bere. Ker je v njej veliko političnih spletk in zdrah, mene pa politika ne zanima kaj dosti, mi je bila vsebina tokrat malce manj blizu, kot v prejšnjih delih, a priznam, da sem od polovice romana dalje večkrat zadrževala dih ob napetem dogajanju. Vsekakor se vidi, da je Jure velik oboževalec žanra, ki ga pozna do obisti in njegovi romani se berejo tako, da se ti pred očmi praktično odvrti cel film, ki bi ga prav z lahkoto posneli po knjigi.


Uživala sem ob nesojenih dunajcih, reminiscencah pred moškim velnesom, gladiatorskih trenutkih (ob)žalovanja in bondovskih akcijskih spektaklih. Bom pa vseeno dala še en komentar, da ne boste rekli, da sem pristranska in berem z rožnatimi očali - vidi se, da avtor tovrstne knjige bere v angleškem jeziku, saj je dosti fraz takšnih, ki se pri nas ne uporabljajo dosti in so prevod angleških fraz (shit hits the fan, where do we stand on this). To me ni ravno zmotilo, je bilo pa vsekakor opazno. In na nek način v resnici tudi komično. Zato sem skoraj prepričana, da je bila uporaba blata v ventilatorju povsem namenska.


Po mojem mnenju si knjiga zasluži kakšen sadež navdiha, Novak pa tistega nesrečnega dunajca tudi!


LP Ajda

107 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page