top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Na življenje!

Ko sem od založbe Malinc prejela knjigo Na življenje! nisem čisto vedela, kaj pričakovati. Založba mi je znana predvsem po otroški literaturi, ki je vedno nekaj posebnega, morda manj komercialno naravnana, a visoke umetniške vrednosti. Takoj, ko sem pričela z listanjem sem začudena ugotovila, da gre za risoroman s še kako težko in pomembno tematiko.


Knjiga št. 64/70

L'Homme Etoile - Na življenje! Ocena: 5/5


Xavier, ki na Instagramu ustvarja pod psevdonimom Zvezdni človek (@l.homme.etoile ) je zdravstvenik, zaposlen na oddelku paliativne oskrbe. Prek svojega dela se tako na dnevni bazi srečuje z umirajočimi osebami in smrtjo. Skoraj dva metra visok, tetoviran in bradat moški, za svojim robustnim videzom skriva predvsem veliko srce, ki bolnikom omogoča tisto kar potrebujejo - oditi v miru in v okolju polnem ljubezni in sprejemanja situacije, kakršna je. Njegova posebnost je, da se bolnikom najlažje približa prek glasbe, še posebej rockovske. S pomočjo glasbe tudi pripravi marsikoga do tega, da se sprosti do te mere, da se prične pogovarjati o končnem poglavju svojega življenja, ki se neizogibno približuje.


Smrt je nekaj, kar čaka vse od nas in odnos do smrti, kot ga imamo v zadnjem času je izredno nezdrav in destruktiven za našo psiho. Pehanje za večno mladostjo in zanikanje neizogibnega ne koristi nikomur, na drugi strani pa stik in spoznavanje s smrtjo kot le še eno pustolovščino našega življenja, lahko prinese ljudem, predvsem umirajočim in ostarelim, tisti mir in sprejemanje, ki ga potrebujejo za lažjo pot "na drugo stran." Prek zabavnih, tudi resnih in predvsem ganljivih sličic, nam tako Zvezdni človek približa področje paliativne oskrbe na način, kot uspe le redko komu.


To je knjiga, za katero sem kar nekaj ljudem, za katere vem, da jih takšne teme zanimajo, dejansko rekla: "Ej, tole pa moraš kupit!" In, da smo si čisto na jasnem; četudi sem knjigo dobila v dar, to ne igra vloge pri tem, da jo priporočam dalje. Sploh v nakup. Saj vem, kako težko je zaslužiti denar in kako hitro se ga porabi. Tole pa je po mojem knjiga za v vsak slovenski dom. Ne le, da nam približa smrt, približa nam tudi starost in bolezen. Če vse troje sprejmemo kot del življenja, se bomo s tem tudi lažje soočili, ko se bomo enkrat (neizogibno) srečali s tem.LP Ajda

45 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page