top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Na lovu za tihotapci


Vsake pol leta (približno) preberem eno od knjig iz serije Pet prijateljev. Kot otrok sem celo serijo prebrala vsaj kakih petkrat, a začuda se zgodb ne spomnim več. V glavi imam določene prizore, za katere nisem prepričana, ali so se res zgodili, ali pa sem si jih z otroško domišljijo narisala sama. Kakorkoli, druženje z Dickom, Julianom, George, Anne in Timom je vedno en tak nostalgičen pobeg nazaj v otroštvo, pa tudi lekcija o tem, kako stvari dojemamo drugače, ko smo odrasli.


Knjiga št. 38/100

Enid Blyton - Pet prijateljev; Na lovu za tihotapc

Ocena: 3/5


V četrti knjigi se otroci in Tim spet odpravijo na (tokrat velikonočne) počitnice na Kirrinovo domačijo, a se morajo zaradi viharja izseliti in njihov nov dom za nekaj dni bo Tihotapski vrh. Ta čudna utrdba je dom njihovega sošolca, pa tudi stoterih skrivnih prehodov in drugih skrivnosti, ki jih skriva povsem v skladu s svojim zloveščim imenom. Kaj kmalu se začnejo dogajati čudne reči in kdo drug jih bo razvozlal, kot pa naša druščina.


Priznam, da v knjigah ne uživam tako, kot sem v otroštvu. Zdijo se mi predvidljive, zapleti pa zelo očitni. Kar ne pomeni, da je kaj narobe s knjigami, pač pa res nisem ciljna publika zanje. Pet prijateljev je sicer mladinska zbirka, a bi jo predlagala predvsem tistim čisto prvim samostojnim bralcem, nekje do devetega ali desetega leta. Za ostale je morda že malce prelahka.


Pohvaliti moram nov prevod, ki je izšel (oziroma knjige še izhajajo) pri @mladinskaknjiga . Povsem je zvest staremu in ne izgubi tistega čara, kot smo ga bili vajeni. Vem, da nekaterim niso všeč nove naslovnice, a mene osebno ne motijo. Slišala sem pomislek, da so precej bolj otročje, a resnici na ljubo je tudi vsebina namenjena mlajšim bralcem, kot pa imamo v spominu.


Čudovit odklop in nostalgičen pobeg v otroške dni! In serija, ki me bo za vedno spominjala na poletje. Tudi kadar se ne dogaja v tem letnem času.


LP Ajda

51 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page