top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Na perišču

Na perišču je tipičen primer romana, ki mu naslovnica ne dela nobene usluge. Ne glede na to, da je povezana z vsebino, na noben način ne odraža veličastnosti tega kratkega, v veliki večini avtobiografskega dela francoske igralke, plesalke in pisateljice.


Knjiga št. 93/100

Sophie Daull - Na perišču

Ocena: 5/5Avtorica je pri svojih devetnajstih letih na okruten način izgubila mater, smrt pa je ostala njena kruta spremljevalka tudi v kasnejšem življenju, saj je po kratki bolezni pri 16 letih umrla njena hči. Obe nesmiselni izgubi sta jo pripeljali do tega, da v svojih delih, tudi v Na perišču, samo smrt in še posebej obe konkretni izgubi, jemlje za predmet razprave in raziskovanja znotraj svoje lastne duše in spominov.


Na perišču je delo, v katerem v prenesenem pomenu avtorica svoje spomine in travme prinese na perišče, kjer črnilo predstavlja milo, fikcija pa belilo. S pomočjo obojega (iz)pere svoje travme.


Knjiga je spisana z dveh vidikov; avtoričinega, ki se odpravlja na predstavitev knjige v malo mesto in z vidika morilca njene matere, ki v tem mestu opravlja delo občinskega vrtnarja. Dejanski morilec je bil namreč obsojen na dosmrtno ječo, a je bil po programu reintegracije v družbo po 18 letih izpuščen. Avtorica mu v romanu dodeli trivialno službo, mnoge lastnosti, lastne travme, spomine, ki ga preganjajo... Predvsem pa mu prek papirja in črnila podeli nekaj, kar osvobodi tudi njo samo - odpustek.


Roman se odvija v časovnem obdobju šestih dni in čas sam igra pomembno vlogo tudi na simbolni ravni, saj se ves čas pojavlja ura, ob kateri je morilec zagrešil okruten zločin. Roman je poln simbolike, prenesenih pomenov, predvsem pa priložnosti, da v besedah bralec sam poišče pomen.


Izjemno, IZJEMNO delo v čudovitem prevodu Mateje Seliškar Kenda je eno tistih, ki površinske zgodbe same morda ne ponudi toliko, kot ponudi interpretacij in iskrenih razmislekov. O sami zgodbi, resničnosti le te, odločitvah avtorice, predvsem pa o naših lastnih sposobnostih odpuščanja in predelovanja naših lastnih zamer in prtljage, ki jo nosimo s seboj.


Bi uspeli nesti svoje življenje na perišče? Kaj bi bilo naše milo in kaj naše belilo?


LP Ajda

94 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page