top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Na prepihu

Ko sem izvedela, da bo pri @literamaribor izšla nova knjiga Sama Ruglja, ki spet (vsaj delno) govori o pohodništvu, sem jo pri priči dala na svoj nakupovalni seznam. Ravno v tistih dneh pa je s strani založbe prišla ponudba recenzijskih izvodov in sem si z veseljem izbrala to. V knjigi Samo Rugelj opiše čas med majem 2020 in majem 2021, ki ga je zaznamovala epidemija COVID-19. V večini je pisanje osredotočeno na čas po prvem spomladanskem valu, ko smo se spet učili živeti v nekih "normalnih" okoliščinah, obenem pa v večni slutnji, da prihaja še nekaj večjega.


Knjiga št. 45/70

Samo Rugelj - Na prepihu

Ocena: 5/5

Poletje 2020 sta Samo in Renate Rugelj izkoristila za dokončanje Slovenske planinske poti in v knjigi se prepletajo opisi posameznih pohodniških podvigov, skupaj z njimi pa tudi vzponi in spusti osebne in poslovne narave. Opiše nam tudi ozadje karantenskega delovanja svoje založbe UMco. Dejstvo je, da so za nami težki in negotovi časi in kam vse so udarili bomo najbrž izvedeli šele čez čas. Rugelj v svojem romanu brez zadržkov opisuje vse misli, skrbi in zagonetke tega časa. Pri tem ni pretirano sentimentalen, melanholičen ali črnogled in mislim, da se ne je ravno zaradi tega knjiga močno dotaknila. Čisto na koncu opiše tudi s svoj boj z boleznijo, predvsem pa boj s samim sabo in lastno psiho, ki ga ta bolezen pusti za seboj.


Redko jokam ob knjigah, a pri tej se mi je na koncu orosilo oko. Morda niti ne zaradi vsega napisanega, prej zato, ker je napisano dokončno postavilo v resnično obliko vse tisto, kar smo v zadnjem letu na avtopilotu pač morali potrpeti, preživeti, zdržati. Resnici na ljubo, mnogim od nas ni bilo nič hudega, a ko potrpiš to in ono in se to vleče že več kot leto in pol, se kljub vsemu nekam nabira. In mislim, da je Samu to uspelo ubesediti brez pretiranega samopomilovanja ali jamranja. Težko je. Velikokrat. Bomo zdržali? Seveda bomo. A morda ne bodo zdržale določene prioritete in vrednote iz časa prej.


Marsikdo bo ob knjigi morda zavijal z očmi, češ kaj pa ta jamra, kdo mu je kriv, saj smo bili vsi v težki situaciji in veliko podjetnikov je zaprlo svoja vrata. Ja, to je res. In kar je še res je tudi to, da založba UMco je (vsaj upam) to krizo preživela, mnogi pa je niso, a iz prve roke lahko povem, da opazovati, kako se nekomu rušijo sanje in sadovi trdega dela - ni lahko. Predvsem v takšnih primerih, ko za polom ni sam kriv. Ko so do sesutja sistema pripeljale okoliščine, na katere nihče, NIHČE, ni mogel računati in se nanje pripraviti. In zato me je marsikaj prizadelo. Poleg finančnih posledic imajo namreč takšne stvari tudi psihološke posledice pri tistemu, ki v trenutku izgubi vse, za kar se je trudil. Všeč mi je bil tudi opis odnosa med Samom in Renate - kako sta se morala podpirati, koliko je nekega psihološkega bremena prevzela tudi ona sama in kako se ji je to občasno poznalo na fizičnem zdravju in kondiciji. Skratka vse to so teme, ki udarijo pri meni zelo blizu doma.


Pa da ne zanemarimo bistva - knjiga je polna čudovitih prizorov iz slovenskih gora in tako kot vsakič po branju takšne literature, so me zasrbele pete, da spet kdaj skočim kam višje.


Svoj izvod knjige lahko dobite na: https://www.zalozba-litera.org/Book/Single?bookId=500

Če se vključite v knjižni klub Litera, je cena knjige občutno nižja.


LP Ajda

208 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page