top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Najti ljubezen

Preden začnem s pisanjem tega mnenja, naj o sebi povem tri stvari: 1. ne maram rožnate barve, 2. ne maram preveč ljubezenskih romanov in 3. nikoli nisem "iskala" ljubezni, ko sem bila samska. Torej, po vseh pravilih, bi morala biti tale knjiga zame popolnoma zgrešena izbira. In najbolj sem vesela, ko nekaj premaga vso logiko in napačna izbira postane prava.


Knjiga št. 50/100

Tina Gabriela Gorenjak - Najti ljubezen

Ocena: 4/5

Najti ljubezen je roman, ki je delno avtobiografski, čeprav je sama zgodba fikcija. Avtorica, ki je ni treba posebej predstavljati, prek različnih likov, predvsem pa protagonistke Gabriele, predstavi ljubezenske dogodivščine sebe in svojih prijateljic. V pisanju se od same sebe uspešno oddalji toliko, da se bralec ves čas zaveda, da je zgodba fikcija, a pusti v njej toliko resničnosti, da si kot Gabrielo ves čas predstavljaš njo in se potiho sprašuješ, kaj od napisanega se je vendarle zgodilo njej. Roman se dogaja približno eno leto, od začetka 2020 do začetka 2021 in v tem času se protagonistka odloči, da je čas zanjo. Sin študira v tujini, ona ima dokaj uspešno kariero in vse, kar ji manjka, je ljubezen. Poda se na iskanje partnerja prek različnih spletnih strani in aplikacij in se sreča z večjimi in manjšimi katastrofami. Za površnega bralca je roman lahko hitro zabavna slovenska Bridget Jones, a pod površjem skriva še mnogo več.


Samskost je v današnji družbi obsojana. Ko sem bila sama samska, sem v poskusih osvajanja (!!) večkrat dobila vprašanje: in kaj je narobe s tabo, da si samska? Ko nimaš partnerja, se ves čas srečuješ z vprašanji, če ne kar očitki, kaj čakaš, zakaj si tako izbirčen/a... In predvsem ženske smo tukaj v veliko težjem položaju, saj nas poleg iskanja nekoga, ki bi nas osrečil, čaka še velepomembna naloga - razmnoževati se. In za to imamo pač veliko manj časa, kot moški. Mnoge ženske zato dobijo občutek, da so vredne manj, če so samske. Da so čudaške, če so s svojim samskim življenjem povsem zadovoljne.


Včeraj je ena od vplivnic, ki jim sledim, objavila čisto nedolžno in predvsem "na mestu" vprašanje, kakšen je pogled sledilcev na samskost. V pozitivnem smislu seveda. In ker je ženska ženski največja sovražnica, se je (anonimno seveda) takoj pojavila sledilka, ki je povedala, da so ženske, ki so same, predvsem pa ženske, ki si ne želijo otrok, več kot očitno čudaške oziroma je z njimi nekaj močno narobe. Da brez otroka si zamorjen, ker nimaš za kaj živeti. Mogoče brez partnerja še nekako. Ampak brez otroka? Mnenje me ni presenetilo, tudi sama se ves čas srečujem z očitki in namigovanji, zakaj še nimam otrok in kaj še čakam. Nikoli ne moreš zmagati. Vedno družba od tebe pričakuje nekaj, česar bojda nimaš, čeprav bi morala imeti. Naj bo to partner, otrok, še en otrok... In ne glede na to, da je knjigi naslov Najti ljubezen, se v resnici ukvarja z vprašanjem, kako najti v prvi vrsti ljubezen do same sebe. Ali samega sebe. Vse napisano namreč velja tudi za moški spol.


Kakor se sliši klišejsko, dokler nisi zadovoljen s sabo in s svojim življenjem, kakršno je, ne bo rešitev ali zdravilo niti partner, niti otrok. V svojem življenju sem bila sama najsrečnejša, ko sem začela zvezo, ki me sedaj dela še srečnejšo, kot sem bila prej. A če ne bi bila srečna in zadovoljna že v osnovi, mi tega ne bi prinesla nobena zveza, nobena ljubezen. In na to se v veliki meri nasloni avtorica romana. Pod vsem humorjem in po(ne)srečenimi ljubezenskimi dogodivščinami se skriva resnica o pritiskih, ki jih (predvsem) ženske čutimo v odnosu do partnerstva in ljubezni. In tekom romana tako Gabriela, kot Tina in tudi vse bralke in bralci na drugi strani pridemo do enakega spoznanja: v življenju je pomembno le to, da si srečen. Solo, v dvoje, s kopico otrok? To je tvoja izbira! Ne dovoli, da ti družba narekuje vzorce sreče, ki pač ne veljajo za vse enako. Všečen in lahkoten roman z vsebino, ki ti da misliti. Priporočam!


LP Ajda


59 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page