top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Nasilje pod masko

Dragan Petrovec je Slovenski pravnik in najbolj priznan strokovnjak na področju izvrševanja kazni. Prek svojega dela se je torej z nasiljem vseh oblik srečal že mnogokrat in v tej zbirki esejev bralcu odstira maske, za katerimi se nasilje skriva večkrat, kot si to upamo priznati.


Knjiga št. 30/100

Dragan Petrovec - Nasilje pod masko

Ocena: 4/5


Ljudje živimo v prepričanju, da je za nasilje potreben bolan um, ki bi ga izmed množice zlahka prepoznali, dejstvo pa je, da je večina čisto navadnih ljudi lahko nasilna, ko nasilje postane možnost in izbira posameznika. Ob besedi nasilje največkrat pomislimo na ekstremne primere, na primer takšne, o kakršnih sama največkrat govorim v podkastu, dejstvo pa je, da nas nasilje v svojih številnih oblikah obkroža vsak dan. Petrovec se dotakne nasilja v imenu domoljubja, avtoritete, med drugim pa tudi nasilja por krinko tradicije in običajev.


Ko je s tega vidika pogledal na določene stvari, ki so nam povsem normalne in del naše kulture, sem se kar malo zamislila. Ne le več kot očitno z elementi nasilja prepredeni parkeljni in kurenti, najbolj so mi dale misliti tradicije kot je fantovščina in nečloveško izživljanje nad ženinom, ki se je velikokrat končalo celo tragično. Zanimivo je, da v takšnih, "sprejemljivih" oblikah nasilja sodelujejo povsem navadni ljudje, banalne osebnosti, kot jih poimenuje avtor. Sosed, oče, mož, podjetnik, ki pač na petek zvečer "pod gasom" kolegu naprti na rame križ, ki ga mora nositi v okviru svoje fantovščine ali pa mu nabrizga v škornje purpeno.


Sama sem mnenja, da vsak v sebi skriva dobro in slabo stran in ni ga človeka, ki v sebi ne bi imel zrna nasilja ali želje po moči. Vsak bi v nekem trenutku uporabil nasilje, če ne drugega za lastno obrambo ali obrambo svojih interesov, kje pa je meja slednjega je na posamezniku in zabris te meje je tisti, ki vodi v to, da nasilje eskalira.


Izredno zanimivo branje, ki na nasilje pogleda s povsem novega vidika.


LP Ajda

150 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page