top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: (Ne)srečni konci

Knjigo, katero vam predstavljam danes, mi je kot recenzentski izvod poslala avtorica sama. O sami knjigi nisem vedela ničesar, niti se nisem kaj dosti pozanimala prej, saj sem želela dobiti svoje lastno mnenje o delu samem. To se mi je zdela pri tem dotičnem delu kar velika prednost, saj o skoraj vseh knjigah (z izjemo otroških) prej že veliko slišim in si s tem ustvarim neke predispozicije, s katerimi se lotim branja. Tu, pa sem se pustila povsem presenetiti.


Knjiga št. 53/50

Dr. Ana Čertanec - (Ne)srečni konci

Ocena: opisna :)

Najprej naslovimo slona v sobi. Ja, to je prva knjiga, ki ji nisem dala številčne ocene. Zakaj? Iz podobnega razloga, kot številčno ne ocenjujem knjig v Knjigozavrih (razen tistih mladinskih, ki so primerne tudi za branje odraslih). Dejstvo je, da so otroške knjige, pa tudi razni priročniki, tiste vrste knjig, ki jih vzameš v roke v določenem življenjskem obdobju, v drugih pa ti morda ne pridejo tako prav. Težko bi nekdo, ki npr. nima otrok ali ne dela z njimi, ocenil slikanico. Enako jaz, ki sem zadnji razhod doživela že dolgo nazaj, težko ocenim priročnik, ki govori o tem. Težko presodim, na kakšen način bi se me v tisti situaciji dotaknil, kako bi mi pomagal... Lahko pa ocenim marsikaj drugega, zato se mi zdi bolj pravičen opis knjige, kot pa le neka številka.


Avtorica že takoj v uvodu pove, da za pisanje tega priročnika nima nobene strokovne podlage. Po izobrazbi doktorica prava, po poklicu predavateljica na fakulteti, vsekakor nima psiholoških predznanj, ki bi ji dale podlago za pisanje neke strokovne literature. To tudi jasno napove in ne obljublja nekih poglobljenih študij. Obljublja pa zdravo kmečko pamet, ki temelji na številnih izkušnjah, tako avtoričinih lastnih, kot tudi izkušnjah njenih prijateljev in znancev. V uvodu, ko se predstavi, sem bila kar malo presenečena, saj redko doživimo, da se tako mlada ženska upa predstaviti samozavestno in izraziti natanko to kar hoče. To je seveda problem naše družbe, da moramo biti vedno ponižni, pohlevni, čim bolj tiho in čim manj se hvaliti. Vsekakor avtorici poklon, da si na tem področju upa reči bobu bob.


Knjiga je razdeljena na več poglavij:

  • Konec: govori o samem razhodu, razlogih za konec zveze ter odzivih na samo novico

  • Prebolevanje

  • Spoznavanje novih ljudi

  • "Pametni" nasveti: to je poglavje, ki me je najbolj zabavalo, saj je v njem avtorica zbrala vse tiste nasvete, ki jih dobivamo po razhodu ali pa, ko smo dolgo samski. Zagotovo se vsakdo najde vsaj ob kakšni od teh točk. Res je hecno, kako očitno vsi poslušamo enake "nasvete."

  • Nova oseba

  • Različne osebnosti: na kratko razišče tipe osebnosti, ki vplivajo na način prebolevanja razpadle zveze in iskanja novega partnerja

  • Spreminjanje človeka

  • Splet okoliščin

  • (Ne)srečen konec

Kot lahko opazite iz samih naslovov poglavij, avtorica skuša zajeti res širok spekter področij, na katere vpliva razpad zveze oziroma, ki tudi sama vplivajo nanj. Knjiga je pisana zelo v pogovornem duhu, kakor, da bi šli na kavo s prijateljico in z njo primerjali svoje izkušnje, zgodbe, ki ste jih slišali, stvari, ki ste jih sami doživeli. Knjiga je polna osebnih zgodb, ki so jasno ločene od siceršnjega pisanja z drugačno pisavo. Nekatere zgodbe so tudi hipotetične; avtorica nam poda primer situacije in vprašanje, kako bi se v tem primeru mi ravnali. Ko sva se z avtorico pogovarjali o mojem mnenju, je povedala, da je bilo prav takšen odziv, kot sem ga imela, njen namen. Ni bil njen namen pisati nek strokovni priročnik, navodila za ravnanje, ampak lahkotno in po domače pogledati na situacijo, s katero se kdaj v življenju sooči skoraj vsak. Če torej pričakujete ali želite neko bolj poglobljeno, strokovno podkrepljeno knjigo, ta priročnik ni za vas. Če želite nekaj utehe in predvsem spoznanje, da v tem niste sami in, da se še marsikdo sreča s tako situacijo, pa le posezite po njem. Edina stvar, ki jo je treba omeniti pri vsaki knjigi, ki je pisana na podlagi lastnih izkušenj je ta, da je tudi zasnovana na lastnih mnenjih avtorja. Zagotovo avtorica ne more biti povsem objektivna do nekaterih tem in sigurno se bo kakšno njeno mnenje od vašega razlikovalo. Kar pa je le dodatna priložnost za razmislek o določeni temi.


Avtorici sem zastavila vprašanje, kako to, da se je kot pravnica lotila pisanja knjige, ki je povsem izven njenega strokovnega področja. Odgovorila je takole:


"Knjigo (Ne)srečni konci sem napisala, ker sem začutila, da lahko s svojimi zgodbami, izkušnjami in mišljenjem pomagam ljudem prebroditi eno izmed najtežjih življenjskih obdobij. V trenutku razhodov potrebujemo smeh in jok, rabimo na logičen način razumeti stvari, ki se nam dogajajo, ne pa preveč psihoanalizirati. Rabimo vedeti, da nismo sami v tem in da se nam vsem dogajajo podobne stvari."

Menim, da je bil njen namen v tej knjigi dosežen. Želim si, da ne bi veliko vas, bralcev potrebovalo tovrsten priročnik, saj razpad zveze nikoli (na začetku) ni nekaj lepega. Je pa dejstvo, da je ravno to velikokrat tisto, kar potrebujemo zaradi večje slike, ki je morda takrat še ne vidimo. In, če ste ravno v obdobju življenja, ko na tem področju potrebujete nekaj utehe, jo morda lahko dobite tudi z branjem te knjige. Svoj izvod lahko kupite na: http://ne-srecni-konci.si/.


Hvala vsem za branje in hvala gospe Ani za recenzentski izvod. Vsekakor sem zelo vesela, kadar lahko dobim vpogled v delo domačih avtorjev, ki jih še ne poznam.


LP Ajda

113 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page