top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Nepopolna

Knjiga, ki vam jo predstavljam danes, je ena tistih, ki me v knjigarni zagotovo ne bi pritegnile. Nisem pretirana ljubiteljica priročnikov za samopomoč, knjig o izgorelosti in podobnih, trenutno modernih tematik. Na srečo sem se imela v februarju priložnost z uredniki Mladinske knjige malce pridružiti in ena od novosti, ki jih je predstavila urednica Urša Kaloper je bila tudi ta knjiga.


Knjiga št. 19/100

Danaja Lorenčič - Nepopolna

Ocena: 4/5

Danaja Lorenčič je doslej izdala že knjigo o svoji bitki z anoreksijo, Nepopolna pa je pravzaprav logična naslednica prve knjige. V njej avtorica opiše svojo izkušnjo s perfekcionizmom. Čeprav to besedo mnogi povezujejo z nečim pozitivnim, je perfekcionizem lahko lastnost, ki človeka izredno bremeni na vseh področjih življenja. Tako je tudi Danaja razdelila knjigo na poglavja glede na življenjske vloge, v katerih se je znašla kot perfekcionistka: nepopolno telo, ljubezen, delovno razmerje, prijateljstva, gospodinja, mama in hči. Svoj zapis je dodal tudi Danajin partner, dodala pa je še poglavje za starše, v katerem svetuje, kako v otroku privzgojiti zdrav odnos do nepopolnosti. Ker sama nisem mama, sem določena poglavja preletela malce hitreje.


Knjiga ni priročnik, saj avtorica nikomur ne polaga na dušo nekih konkretnih nasvetov, receptov kako se spoprijeti s perfekcionizmom. Knjiga ponuja vsem iskren pogled v misli nekoga, ki ga težnja po popolnosti bremeni na praktično vsakem koraku. Sama se s perfekcionizmom nisem nikoli soočala, zato mi je bil ta pogled še toliko bolj zanimiv in morda celo pretresljiv. Zdi se mi, da je knjiga primerna tudi za tiste, ki se z avtorico morda ne poistovetijo, saj se je avtorica v njej res pogumno razgalila, z vsemi najbolj temnimi, osebnimi mislimi o sebi in nam na ta način dala dragocen vpogled v misli tistih, ki na podoben način kot ona, živijo v stalni težnji po popolnosti.


S tem je tudi nam ostalim, sprijaznjenim z lastno nepopolnostjo, dala nekaj več informacij, pa tudi priložnosti za empatijo, ko vstopamo v odnose s perfekcionisti.


Lp

Ajda

186 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page