top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: NePovezani

Mesto. Popolnoma običajen dan. Fant, ki želi dvigniti gotovino za plačilo najemnine. Študentka, ki načrtuje, katere vse študijske obveznosti bo opravila. Novinar, ki je opravil prvi dan v novi službi. Dan, kot mnogo ostalih. Le da na ta dan zmanjka interneta. Po začetni slabi volji, usmerjeni v ponudnike storitev, čustva počasi preidejo v panike, ko se ljudje zavejo, da je brez dostopa do interneta cel svet in, ko se pokaže, kaj vse ta težava prinese za seboj.


Knjiga št. 7/100

Samo Trtnik - NePovezani

Ocena: 4/5

Nepovezani je distopičen roman, ob katerem sem imela na trenutke povišan utrip in potne roke. Za temo si ne izbere futurističnih scenarijev, napadov izven zemeljskih entitet, smrtonosnih virusov... Ampak zelo enostavno možnost: kaj, če celoten svet v trenutku ostane brez interneta?


Pred branjem se mi to ni zdela tako velika težava. Prej nevšečnost, a nič takega, kar se ne bi moglo spremeniti, popraviti. Med branjem mi je postalo slabo ob misli na to, kako smo od spleta odvisni na vseh nivojih našega življenja. Bančništvo, komunikacija, obveščenost, plačevanje, dostop do zdravstvenih storitev, izobraževanja... Vse to je odvisno od interneta. In vse to so tudi temelji neke urejene, pravične družbe. Kaj se zgodi, ko iz družbe vse našteto odstraniš? Kdo nadzoruje ljudi, ko le ti nimajo dostopa do svojega premoženja, posledično pa do najosnovnejših dobrin? Kdo dela red na ulicah, ki so polne lačnih, obupanih ljudi?


Vsekakor roman, ki odpira oči in daje mnogo tem za razmislek. Prvenec, ki jasno pokaže, da ima avtor izkušnje v novinarstvu in smisel za tehnologijo. Všeč mi je, da je avtor osebe poimenoval kot Študentka, Fant... in jim s tem tudi simbolno odvzel neko avtonomnost, osebnost.


Edina resna pomanjkljivost knjige je večje število napak, predvsem zatipkov, napačnih končnic besed, manjkajočih črk ipd. Meni osebno to sicer bralne izkušnje ni pokvarilo, vseeno pa velja omeniti.


Čestitke za prvenec, ki odpira oči glede tehnologije, na katero se tako slepo in stoprocentno zanašamo.


LP Ajda

95 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page