top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Neroda

Knjigo so mi poslali iz @modrijanzalozba ker bi mi lahko bila všeč in še kako prav so imeli. Čeprav je beseda "všeč" v povezavi s to knjigo kar malce nerodna.


Knjiga št. 18/100

Alexandre Seurat - Neroda

Ocena: 5/5

Knjiga govori o Diani, deklici, ki je bila že med nosečnostjo nezaželen otrok. Mama jo je želela roditi anonimno, kar pomeni, da bi jo po porodu pustila v bolnišnici in bi po preteku določenega časa ostala povsem anonimna in se odrekla starševskim pravicam. Tik pred potekom tega roka pa se mama vseeno odloči hčerko vzeti nazaj. Deklica takoj prične kazati razvojni zaostanek in, ko dekličina babica prične opažati nenavadno vedenje pri deklici, se njena mama z družino odseli stran. Deklica je všolana zelo pozno in takoj se pričnejo pojavljati poškodbe, modrice... Ki so s širokim nasmehom, vljudnostjo in neskončnim sodelovanjem staršev ves čas obrazložene s tem, da je deklica pač neroda.


Roman je sicer kratek, a z vsakim stavkom ti seže v želodec in ti ga stisne. Zgodbe o zlorabah otrok so izredno težke in ta je tako brutalno direktna, čeprav se o zlorabi konkretno nikoli ne izreče, da boli še toliko bolj. Zgodbo opisujejo vsi, ki so bili vanjo vpleteni; od učiteljev, zdravnikov, socialnih delavcev, policistov... Le Diana sama ne. Tako ji je bil glas tudi simbolično odvzet; v življenju in v pripovedi. Ujamemo se v bitko z mlini na veter, ko v sistemu kljub trudu vseh vpletenih ne zmorejo zaščititi otroka, ki pod vplivom staršev vse obtožbe jasno zanika. Simpatični in prepričljivi starši tako sistem izkoriščajo zase. Najhuje je, da se tudi iz dejanske prakse lahko spomnim primerov, ki se sicer niso končali tako tragično kot ta, a so me na mnoge načine spominjali na to pripoved. Včasih vsi naredijo vse, a žal je sistem narejen tako, da ga najzložnejši člani naše družbe najbolje izkoristijo. Naravnost grozljiva pripoved, ki te navda z obupom in gnusom. Poleg tega je Diana tudi deklica s posebnimi potrebami, čeprav se vprašam zakaj je takšna - bi bila morda zdrava, če bi odraščala v zdravem okolju? In vprašamo se tudi o zanesljivosti pričanj takšnih otrok. Lahko zagotovo vemo, da niso le podaljšek govorjenja svojih staršev?


Težko, pretresljivo, a zelo pomembno in odlično branje.


LP Ajda


O romanu in resnični zgodbi za njim sem posnela tudi podkast epizodo: https://anchor.fm/ajdanaklada/episodes/Spregledane-nerode-e1es6je82 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page