top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Nevidna ženska in druge zgodbe

Staranje je ena od tem, ki je bila (pre)dolgo tabu, potisnjena na obrobje, najraje kar izbrisana. Starejši, bolni in oslabeli ljudje so tudi v literaturi večinoma predstavljali neke stranske like, grozeč konec nečesa, svarilo minevanja. Zdi se mi, da se počasi trend vendarle obrača in se v knjigah, kot je npr. Četrtkov klub za umore starejši pojavljajo, kot osebe, ki imajo še vedno veliko energije, interesov in konec koncev sposobnosti, ki lahko doprinesejo k družbi. V knjigah, kot je npr. Kavni krog, pa se na staranje pogleda tudi z bolj vedrega vidika - tudi življenje v domu ostarelih, tudi bolezen, starost, skrivajo lepe trenutke.

Knjiga št. 57/100

Slavenka Drakulić - Nevidna ženska in druge zgodbe

Ocena: 4,5/5


Slavenka Drakulić v svoji zbirki kratkih zgodb na starost pogleda s tistega vidika, ki ga tudi danes raje kar zanikamo. Čeprav nam je staranje vsem skupaj neka grožnja, nek strah pred odvisnostjo od drugih, pred pešanjem moči... te teme najraje kar odmislimo. Oziroma jih obravnavamo tako, da osebe, ki vse to doživljajo, povsem razčlovečimo. Ostareli ljudje postanejo, kot junakinja naslovne zgodbe, nevidni. V množici se jih ne opazi. V družbenem aktivizmu se pozablja nanje. In vse težave, ki jih prinaša staranje, večinoma komentirajo mlajši. Od zunaj. Kako bo staranje populacije vplivalo na državno blagajno? Kdo bo zanje skrbel? Kam boš "pospravil" ostarelo babico, ko ne bo več mogla skrbeti zase? Ta zbirka kratkih zgodb pa nam da pogled z druge strani.


Kako izgubo neodvisnosti doživlja ostarela oseba? Kako se sooča s spreminjanjem svojega telesa? Kako nase ostarela oseba gleda, kot na intelektualno bitje? Tudi na spolno bitje? Kako se počuti, ko je vse njeno imetje pospravljeno v nekaj škatel? Kako takrat, ko za druge njeni spomini pomenijo le še kup smeti?


Zbirka je napisana v izjemnem slogu, ne bom pa lagala, da na trenutke ni trpka, tudi težka. A takšna je zato, ker potrka na našo vest. Smo si vedno vzeli dovolj časa in razumeli, kaj in zakaj nekomu ostarelemu pomeni veliko? Smo se vedno do ostarelih obnašali, kot do enakovrednih sodržavljanov in jim nismo odrekli njihove sposobnosti razmišljanja, odločanja, izbire?


Odlična knjiga.


LP

Ajda

64 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page