top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Nizozemska hiša

Knjiga, ki je najbrž še ne bi prebrala, pa sem jo le zato, ker sem razumela, da je njena tematika povsem nekaj drugega, kot pa je v resnici bila. Zamešala sem jo namreč z Nemško hišo, ki govori o soočanjem s težo vojnih zločinov. Nekje na polovici knjige, ko o tematiki ni bilo ne duha ne sluha, sem ugotovila, da očitno berem napačno knjigo. Včasih nam tudi to pomaga, da malce stopimo iz cone udobja :)


Knjiga št. 54/70

Ann Patchett - Nizozemska hiša

Ocena: 3,5/5


Roman prvoosebno pripoveduje Danny. Njegov oče Cyril je po drugi svetovni vojni in vrnitvi z bojišča s premišljenimi naložbami in nekaj sreče ustvaril pravi nepremičninski imperij. Danny in sestra Maeve torej odraščata v ogromni in umetelno izdelani Nizozemski hiši, ki v sebi še nosi duh prejšnjih stanovalcev. Predvsem pa s svojo razkošnostjo in odsotnostjo iskrene topline in domačnosti, postopoma poskrbi za popoln razpad vsega, kar je otrokoma v življenju ljubo. Njuno življenje spremljamo preko petdesetletnega obdobja, ko ob vseh turbulentnih življenjskih dogodkih vseeno ohranjata pristno bratsko-sestrsko vez.


Če pričakujete knjigo z obilico zgodbe in dogajanja, iščite naprej. Kot rečeno sem zamešala to knjigo z neko drugo in ves čas pričakovala dogajanje, ki bi naj bilo v njej in, ko sem ugotovila, da je to to, sem bila kar malce razočarana. Kljub temu, da je zgodba na trenutke tragična in bi najraje stopil v zgodbo in oklofutal koga od njih, ki v njej nastopajo, ne ponuja praktično nobene dinamike. Ponuja pa veliko prostora za razmislek o marsikateri življenjski resnici in smislu, ter seveda o tem, na koga vse vplivajo naše odločitve. Povsem solidno branje, razumem zakaj je knjiga prejela toliko nagrad, a ni prava izbira za tiste, ki bi si želeli nekaj več lahkotnosti in dinamike. Je pa knjiga postregla z ogromno lepimi citati. Dva vključujem tudi spodaj. Zagotovo je to ena od knjig, ki te med samim branjem ne zabava tako zelo, kolikor naredi nate vtis po branju samem.


LP Ajda164 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page