top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Očetnjava

Knjiga je izšla pri založbi Modrijan, v moje roke pa je prišla prek akcije založbe @vigevageknjige_ ki je ob nakupu Bezimene iste avtorice poklonila še to delo. Avtoričin slog je tako likovno, kot tudi vsebinsko izredno temačen, gost in direkten, zato sem med njenimi deli morala malce predihati, a vendarle je prišel čas za branje tudi te mojstrovine.


Knjiga št. 3/100

Nina Bunjevac - Očetnjava

Ocena: 5/5


Nina Bunjevac je Kanadčanka srbskega rodu, ki je sicer rojena v Kanadi preživela dobršen del svojega otroštva v Jugoslaviji. Tja je prebežala z mamo in sestro, oče in brat pa sta ostala v Kanadi. Oče je namreč zapadel v kroge rojalističnih skrajnežev, ki so se pod podobo Draže Mihajlovića združili v želji strmoglaviti komunistično oblast pod vodstvom Josipa Broza Tita in ponovno vzpostaviti kraljevino. To so v izgnanstvu počeli predvsem s terorističnimi napadi na jugoslovanska predstavništva v ZDA in Kanadi. Ninina mama je pod slutnjo očetovega početja, katerega ji sicer nikdar ni izdal, s hčerkama prebežala nazaj v Jugoslavijo in njene slutnje so se kmalu potrdile. Med izdelavo bombe so namreč umrli Petar Bunjevac in še dva pajdaša.


Očetnjava je delo, ki že z izjemno likovno podobo, uporabo prispodob in na drugi strani povsem konkretnih upodobitev zgodovinskih dogodkov, oriše dogajanje po drugi svetovni vojni. Avtorica nam razloži marsikaj, kar v vrtincu zgodovine včasih ostane malce nejasno - od hrvaško-srbskega spora dalje - poleg tega pa nadene človeške obraze ljudem, ki bi jih najraje pozabili ali enostavno označili za kriminalce. Kot v spremnem govoru pravi Goran Vojnović, je težko pogledati resnici v oči in si priznati, da so tudi teroristi ljudje - očetje, bratje, sosedje. In mnogokrat so ravno ti ljudje v svojem življenju doživeli nemalo hudega.


Brez opravičevanja njegovega početja nam avtorica opiše neznosno otroštvo svojega očeta in dokaj ironično, glede na likovno podobo risoromana, zopet spoznamo, da nobena zgodba ni črno-bela.


Nina Bunjevac je spet naredila tisto, kar najbolje zna - s kruto realnostjo je dregnila v našo zavest in nas prisilila v razmislek o stvareh, o katerih smo si že ustvarili mnenje.


LP Ajda

65 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentarer


bottom of page