top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Od sedem do sedemindevetdeset

Avtorico Barbaro Hanuš sem spoznala, ko mi je ga. Maja iz založbe @zalozbahart predlagala v branje njeno knjigo Kavni krog. Kasneje sem sicer ugotovila, da me njena dela v Cicibanu spremljajo že vrstnih let, a s Kavnim krogom me je prepričala tudi kot avtorica literature za odrasle. Kavni krog je zbirka zgodb o damah, ki se v domu za ostarele srečujejo ob kavi. Napisana je tako doživeto, da sva z gospo Barbaro na srečanju Kava s knjigo, katerega se je udeležila, o junakinjah govorile na tak način, da se je zdelo, kot da gre za stare skupne znanke. Ko sem izvedela, da prihaja nadaljevanje, sem se izredno razveselila, da se bom z njimi spet srečala.


Knjiga št. 96/100

Barbara Hanuš - Od sedem do sedemindevetdeset

Ocena: 4/5


V novi knjigi žal takoj izvemo, da mnogih junakinj iz prejšnje knjig ni več. Takšno je pač življenje. Tokrat se zgodba spleta prek pripovedi različnih ljudi različnih starosti, vseskozi pa se vračamo v dom ostarelih, s katerim so naši junaki tako ali drugače povezani. Pripoved prične mali sedemletni Jan. Čeprav tako majhen, je doživel že toliko hudega, da je v njem zrasel pravi zlobni zmaj, ki zdaj bruha na vse strani in povzroča njemu in vsem okrog njega nemalo preglavic. V malem mestu pa se vsi poznajo in vsi so na nek način med seboj tudi povezani. Spoznamo Janovo rejnico Majo, pa učiteljico Andrejo, svetovalno delavko Vero, knjižničarja v šoli Marcela, hišnika Toneta, čistilko Azro... In še številne prebivalce malega mesteca.


Tudi tokrat je to knjiga, ki je prvenstveno namenjena starejši populaciji, zato je pisava malce večja, zgodbe pa so kratke. Čeprav se med seboj povezujejo tudi tokrat z lahkoto preberemo danes eno, naslednjo čez dva dni... Izredno primerno torej za utrujene bralce ali pa hektične čase. Čeprav se same zgodbe dotaknejo izredno težkih tematik, so spisane s sočutjem in toplino. Vidi se, da je avtorica pedagoginja in da dobro ve, kako pomembni so znotraj šole in tudi v življenjih teh malih ljudi, ki jih učimo in vzgajamo, prav vsi, ki so tam zaposleni.


Topla pripoved, ki se ne izogiba težkim tematikam in dokončnemu sprejemanju minljivosti, ki je pač del življenja.


Toplo toplo priporočam, vsekakor pa najprej preberite Kavni krog!


LP Ajda


PS: Recenzija knjige Kavni krog: https://www.ajdanaklada.com/post-1/recenzija-kavni-krog

54 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page