top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Ogljik in Silicij

Pri @vigevageknjige_ je pred dnevi izšel nov znanstveno-fantastični risoroman, za katerega so že v spremnem sporočilu zapisali, da so nanj res ponosni. In lahko so upravičeno! Že ko dobiš to ogromno knjigo v roke veš, da je vanjo vloženo veliko truda in spoštovanja. Ogromen format, odličen tisk, barve, kvalitetna vezava, žameten hrbet... Preden se spoznaš z vsebino ti je jasno, da te ta knjiga ne bo pustila ravnodušnega.


Knjiga št. 59/100

Mathieu Bablet - Ogljik in Silicij

Ocena: 5/5


Na prvih straneh se srečamo s profesorico Noriko ITO, ki pomaga pri razvijanju človeške umetne inteligence. Ker se človeštvo vse bolj stara, primanjkuje delovne sile, ki bi opravljala določena dela, ki ljudem niso po godu, npr. skrb za ostarele. Zato so razvili prva dva androida, Ogljik, ki ima značilnosti ženskega spola in Silicij, ki je mišljen, kot moški, mi služita kot nek prototip za vse prihodnje androide. S prenosom podatkov prejmeta vso znanje človeštva, omejijo pa jima tudi življenjsko dobo - po 15 letih bi se naj android ugasnil, na nek način umrl.


A žal v igro pridejo čustva in tudi Noriko se ne more upreti misli, da bi njena spremljevalka in skoraj prijateljica Ogljik po tem kratkem času ugasnila. Njeno inteligenco, zavest prenese v medmrežje in tako se Ogljik z vsako novo generacijo androidov "rodi" v novem telesu. Silicij na drugi strani pa uspe svoji vnaprej zapisani usodi pobegniti na drugačen način. Njuni zgodbi, ki se ves čas prepletata spremljamo prek 271 let, ko sta priča ne le svojemu osebnemu razvoju, ampak tudi razvoju in predvsem propadu človeštva in sveta, kakršnega poznamo.


Knjiga nam na nek način da vpogled v skoraj distopični svet, v katerem že pravzaprav živimo, ali pa smo vsaj na poti tja. Uresniči vse naše strahove in zle slutnje. Avtorju z izjemnimi ilustracijami uspe prikazati vse, česar se bojimo in pred čim se skušamo skriti. V ilustracije vpleta tudi prizore iz sedanjega, realnega življenja, ki bralca še posebej prizadenejo.


Česa več ne bi pisala, saj je to risoroman, ki ga morate prebrati.


LP Ajda

119 views0 comments

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page