top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: On, kurba

Erotika je zvrst, ki se je ne lotevam prav pogosto. Ne iz kakšnih moralističnih vzgibov, ampak preprosto zato, ker sem se velikokrat v literaturi srečala z zelo slabimi primeri erotike. Oziroma, naj se popravim, zaradi slabo napisanih erotičnih prizorov v določenih romancah, se mi je zamerila kar celotna zvrst, ne glede na to, da nima s tistimi romani praktično nobene povezave. Ko sem v neko skupino na Facebooku pred časom objavila povezavo do recenzije nekega drugega erotičnega romana, se je v komentarju pod njim javil avtor romana o katerem pišem danes. Imel je kar nekaj tehtnih komentarjev in vzbudilo se je moje zanimanje za njegovo knjigo. V tej dotični skupini sem jo videla že velikokrat, a žal so jo večkrat predlagale osebe, ki berejo literaturo prav nič po mojem okusu in sem mislila, da je to še ena tistih res slabih romanc, ki se morda poigrajo z domišljijo, to pa je vse. A po dotičnem komentarju sem dobila prvi znak, da je ta roman mogoče pa vendarle drugačen. In, ko je le prispel po pošti, je z njim prišel še drugi znak. Knjiga ima okrog 450 strani in na toliko straneh se vendarle mora poleg seksa dogajati še kaj drugega, ali pač?


Knjiga št. 69

Borut Mustar - On kurba

Ocena: 4/5

Kot lahko vidite že po oceni, me knjiga več kot očitno ni razočarala. Knjiga govori o Maksu; moškemu, ki je po domače rečeno... propalica. Vse svoje ambicije, talente, priložnosti je zapravila njegova zasvojenost z igrami na srečo. In, ko vendar doseže dno, ga na noge postavi skrivnostna Sara. Nase prevzame Maksov dolg, ki pa ga bo on vsekakor moral odplačati. In tako se naš protagonist znajde v svetu moške prostitucije. Sara iz njega naredi moškega, kakršen je bil v časih pred svojo zasvojenostjo, stranke pa so več kot zadovoljne z njegovimi uslugami in atributom, ki je povsem v skladu z njegovim imenom. A žal stvari niso povsem preproste in tudi najstarejša obrt na svetu, ne glede na to, da se zdi, da zanjo ne potrebuješ posebnih veščin, ima svojo ceno. Maks ugotovi, da je seksati z različnimi ženskami in biti za to še plačan morda na prvi vtis res sanjska služba, če lahko pri tem izklopiš svoje srce in vest. Pa bo to zmogel? Znajde se v vrtincu bogatašev, estradnikov, skritih fetišev, perverzij in dogajanja na robu morale in zakona.


Knjiga me je presenetila že na prvih nekaj straneh. Avtorja odlikuje talent za pisano besedo. Nima namreč vsak, ki ima zgodbo, ki bi jo lahko povedal, tudi talenta za to, da jo pove dobro. In Borut Mustar ta talent zagotovo ima. Zgodba je vsekakor polna vročega dogajanja in pikantnih prizorov, a so lepo dozirani in nikoli se mi ne zdi, da bi jih bilo preveč. Vsi prizori so lepo umeščeni v zgodbo in imajo nek pomen. Edini prizor, ki mi ni bil povsem jasen oziroma, ki morda za samo zgodbo ne bi bil nujno potreben in ne razumem čisto zakaj ga je avtor uporabil, je določen prizor dokaj na začetku zgodbe, v savni. Pa vendar se mi zdi, da je morda na začetku moral avtor pokazati nekaj več adutov, saj mislim, da nek delež bralcev erotične literature ne išče ravno zgodbe ampak predvsem vroče prizore. S tem, ko je že na začetku postregel z nekaj več prizori, je zagotovo pritegnil ta del publike. Nikakor me sicer ta prizor ni zmotil, a glede na to, kako prominentno je bil zastavljen, sem pričakovala, da se bomo k njemu še vrnili oziroma bo imel za zgodbo nek pomen.


Všeč mi je, kako je avtor gradil glavni lik. Prek retrospektive smo izvedeli več tudi o Maksovi preteklosti in o njegovem prejšnjem, precej bolj aktivnem in predvsem normalnem življenju. Pri glavnemu junaku je ena od zelo opevanih lastnosti dobra obdarjenost, kar mu seveda pri opravljanju svojega dela precej pomaga, a zlahka bi avtor v tem smislu zašel v slepo ulico in ustvaril lik moškega z velikim kurcem, ki fuka babe za denar in to je cel njegov smisel življenja in fuck yeah, jaz sem najboljši, I'm the man. Če bi se zgodba obrnila v to smer bi mi bila knjiga precej manj všeč. Tako pa je avtor ustvaril lik moškega, ki ne glede na vse obdrži neko svojo moralo in se ne more otresti svojih čustev ne glede na to, kako ga to pri delu ovira in kakšne bolečine mu to na neki točki začne povzročati.


Niti na eni točki se mi knjiga ni vlekla. Prav nasprotno, konec se mi je zdel mogoče malo prehiter, a vendar, ko razmišljam zdaj za nazaj, si ne bi želela brati še več. Pa ne zato, ker bi se naveličala knjige, a zdi se mi, da nam je avtor doziral dovolj zgodbe, da jo je lahko lepo in v razburljivem in skrivnostnem vzdušju tudi zaključil. Všeč mi je tudi to, da je vso dogajanje postavljeno v Slovenijo. Ne vem zakaj mnogi slovenski avtorji postavljajo dogajanje (ko to seveda ni za zgodbo nujno) v mesta, kot so London, New York, Pariz... Kot da se določene stvari v Ljubljani, Kranju, Portorožu... ne bi dogajale.


Zdaj pa še k tistemu, kar najbrž zanima večino - erotični prizori. So bili dobri? Ja. Dobri so bili. Avtor je že v tistem komentarju, ki sem ga omenila prej napisal, da ni želel uporabljati sopomenk za dele telesa. In to je vsekakor pravilna odločitev! Že večkrat sem povedala pa bom še enkrat: nikakor ne more biti seksi stavek: s svojim udom je zdrsnil v njeno rožnato špranjico. Ni in pika! In to je dejanski stavek iz dejanskega romana. Verjamem, da ogromno škode naredi prevod ali pa kakšen še posebej sramežljiv urednik, a če je roman erotični, mu dovolimo, da je erotičen! Pika! Verjamem, da komu ne paše brat takih izrazov, a ti bralci bi morali že ob naslovnici dojeti, da to pač ni roman zanje. Prizori seksa so res dobro napisani, brez nekih zadržkov in zadreg. Zdi se mi, da moški avtorji do tega pristopajo povsem drugače; bolj direktno, manj obremenjeno. Ženske raje karikirajo neke stvari ali pa jih naredijo preveč neživljenjske v obe smeri: ali preveč pocukrano romantične ali pa kratko malo sadistične. V tem romanu je avtor res našel neko dobro, srednjo pot in nam postregel z odličnimi erotičnimi prizori.


V prihodnjih dneh na blogu pričakujte intervju z avtorjem. Vem, da bo tole recenzijo seveda prebral, a mi kljub temu ni nerodno povedati tudi stvari, ki mi pa na romanu niso bile všeč. Prva stvar so tiskarske napake, ki jih je predvsem v drugi polovici knjige kar nekaj. A to so res le tisti zatipki, npr. namesto val je valj, namesto na glas je naglas ipd. Ni me preveč zmotilo, vsekakor pa sem tečna do te mere, da opazim takšne stvari. Malce klišejski se mi je zdel tudi odnos žensk do Maksa. Ne vem, če se v resničnem življenju dejansko dogaja, da bi skoraj vsaka ženska, ki jo nekdo sreča hotela z njim seksati. AMPAK, zdi se mi, da za to, da je tovrsten roman res zanimiv in, da se ves čas nekaj dogaja, pač potrebuje tudi nekaj klišejev. Konec je kot že rečeno malo hiter, a se mi zdi, da mogoče pušča prostor za možnost nadaljevanja? Hm, kaj pa vem... Počakajmo!


Skratka, res soliden erotični roman. Čestitke avtorju za pogum, ne moremo mimo tega, da je za pisanje takšnega romana v Sloveniji potrebno tudi nekaj poguma. Seks je za Slovence žal še vedno tabu tema. Že Adi Smolar je krasno ubesedil to v svoji pesmi K, F in U:


Čist mirno lahko rečem: posilstvo, umor,

streljanje, obešanje, klanje, zakol …

Če drl se bom: “VOJNA”, bo cenzorjem prav!

Če šepnil bom: “fuk”, vik in krik bo nastal!


In to je povsem res. Veliko mirneje lahko beremo, pišemo, govorimo o nasilju, kot pa o spolnosti, ki bi morala biti nekaj lepega. Vsi bi skrivali erotično literaturo pod vzglavnike in se delali, da ne obstaja. Ravno zaradi tega si marsikdo, ki bi imel sposobnost in talent napisati nekaj kvalitetnega, tega enostavno ne upa. In prav zato še enkrat čestitke avtorju za pogum in za to, da je na naš trg prinesel kvaliteten roman tega žanra.


Svoj izvod lahko kupite na: https://www.primus.si/on-kurba/


LP Ajda

582 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page