top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Ostržek

V prvem letniku Zvezdne Beletrine je lani izšel tudi roman Ostržek. Zdi se mi, da je to literarni lik, ki ga poznamo skorajda vsi na svetu. To vsekakor ni nič kaj preveč čudnega, če vzamemo v zakup, da je Ostržek druga najbolj prevajana knjiga na svetu, takoj za Svetim pismom. Noro, kajne? Sledi ji Mali princ. Ne bi si mislila, da bo na tej lestvici Ostržek pristal tako visoko.

Knjiga št. 64/100

Carlo Collodi - Ostržek

Ocena: 3/5

Kakorkoli že, Ostržka vsi poznamo v takšni ali drugačni obliki, zagotovo pa vsi vemo, da je bil lesena lutka, ki ji je ob laži naglo rasel nos. Najbrž ima marsikdo med nami pred seboj tudi ljubko podobo Ostržka iz Disneyevega celovečerca, v katerem se je družil z modrim Murnom in kravžljal živce "očku" Pepetu. Verjamem pa, da marsikdo še ni prebral Ostržka v originalni, daljši verziji. Jaz sem ga v otroških letih večkrat vsaj začela, saj sem imela res lepo ilustrirano izdajo, a nikakor se ne spomnim celotne zgodbe, kakršno sem doživela v tej knjigi.


Kot večino ostalih pravljic, je tudi Ostržka Disney iz precej krute osnovne zgodbe dobro iztesal v ljubko, lažje prebavljivo različico. V mladinskem romanu namreč italijanski avtor (čigar ime je psevdonim) mali živi lutki prav nič ne prizanaša in ubogemu Ostržku se zgodi vse živo. Od obešanja, žganja nog, pristanka na morskem dnu s skalo okrog vratu... skratka nič kaj luštna pripoved. Celotna zgodba ima glavni nauk in sporočilo - otrok, ki niso pridni in ne hodijo v šolo, ne čaka nič kaj dobrega. Ampak očitno je bilo potrebno včasih to sporočilo predati prihodnjim generacijam na precej bolj konkreten in direkten način.

Vsekakor mladinska klasika, ki bi jo moral vsak prebrati, sploh v tej izdaji, ko je opremljena tudi s krasno spremno besedo. Za koliko stare otroke je primerna, pa premislite sami.


LP Ajda

35 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page