top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Pet prijateljev; Novim dogodivščinam naproti

V času, ko pri @mladinskaknjiga izhajajo nove izdaje priljubljene mladinske serije, jih sama ne le pridno kupujem, ampak skušam ponovno tudi prebrati. Zadnjo sem sicer prebrala lani poleti, upam, da bo naslednja kaj prej, a v vsakem primeru so ti mladinski pustolovski romani pravi nostalgičen pobeg v svet, ki mi je bil v otroštvu tako ljub in domač.


Knjiga št. 58/100

Enid Blyton - Pet prijateljev; Novim dogodivščinam naproti

Ocena: 4/5


V drugi knjigi iz serije se ponovno srečamo s sorojenci Dickom, Julianom in Ann, ter njihovo sestrično George in njenim psom Timom. Ker sta starša prvih treh zbolela za škrlatinko, morajo božično-novoletne praznike preživeti pri George doma - na Kirrinovi domačiji. Ker je zima se ne morejo vrniti na Kirrinov otok, ki so ga raziskovali prejšnje poletje, ugotovijo pa, da mnogo aktivnosti skriva že domačija sama, pa tudi bližnja Kirrinova kmetija. Ko Georgin oče najame še sumljivega učitelja, spet vse kaže na to, da brez pustolovščine ne bo šlo.


O knjigi nimam kaj dosti povedati, le to, da se je zelo dobro postarala. V smislu, da je kljub temu, da je svet popolnoma drugačen od tistega, v katerem so romani nastali, zgodba še vedno povsem berljiva in aktualna. Sicer mene na to najbrž veže dovolj nostalgije, da kakšen problem lažje spregledamo, a kakor slišim, je serija povsem zanimiva tudi današnjim otrokom. Zdi se mi, da je ravno to pomanjkanje tehnologije in posledično nuja, da s otroci na nek način sami zaposlijo tisto, kar dela romane zanimive.


Če še koga skrbi nova oblika in nov prevod. Ker imam doma nekaj stare zbirke in nekaj nove, sem primerjala podvojeni izvod in so razlike res minimalne. V novem prevodu je morda malce lepši tok jezika, sicer pa brez skrbi - ostaja vse od gnjati do koleslja.


LP Ajda

205 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page