top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Petelinje jajce

Drugo knjigo iz serije Kurji pastir smo čakali malce več kot dve leti. To je eden redkih izidov, za katerega sem vnaprej vedela, da prihaja in se ga iskreno veselila. V poplavi knjig namreč nikoli ne "čakam" na nove, saj me že obstoječih naslovov čaka čisto preveč. A tale knjiga je izjema.


Knjiga št.11/100

Feri Lainšček - Petelinje jajce

Ocena: 5/5


V drugem delu je mali Fêrek, ki se je v prvem delu komaj rodil, že nekaj let star otrok. Ne vem, če kje v knjigi avtor natančno definira, koliko let je štel v času dogajanja, a po internetnem brskanju glede smrti duhovnika Balažica (ja, sem ena tistih, ki jih zanima vse sorte in preverjam), je bil Feri takrat star šest let. Torej tik pred vstopom v šolo. In z malim Fêrekom se bi mala Ajda kar dobro poistovetila. Tako kot on, sem tudi jaz sanjarila, si ustvarjala svoje svetove, spraševala stvari, ki so se marsikomu zdele nenavadne in se zanimala za stvari, ki me naj ne bi zanimale.


V drugi knjigi spremljamo življenje Lajnščkovih, ki načrtujejo gradnjo nove hiše. Oče Pištek se sooča z razdeljenostjo med mamo Trejzko in njeno vero in običaji, ter med državno službo, ki pod vplivom partije vse to izrecno prepoveduje in nadzoruje. Po drugi strani se Trejzka vse bolj zaveda, da Fêrek ni ravno navaden otrok, a ne ve, kako se lotiti težav, ki jih prinaša zvedav otrok, ki misli izven okvirjev. Ob vsem tem se dogodi nemalo vsakodnevnih nevšečnosti, skrbi, pa tudi lepih trenutkov, ki jih prinaša življenje na sicer revnem podeželju.Jezik v knjigi je ena sama poezija. Velik del jezika predstavlja prekmursko narečje in na koncu knjige je ponujen tudi slovarček prekmurskih izrazov, ki so v knjigi uporabljeni. Mene narečni izrazi niso na noben način motili, ampak so pripoved napravili še bolj avtentično, bralcu pa so omogočili, da se je za čas branja prestavil tja nekam v Prekmurje in šestdeset let v preteklost.


Tudi tokrat se avtobiografska pripoved meša z magičnimi elementi, od govorečih živali, do preroških sanj, bajeslovnih bitij... Avtorjev izjemen talent je ta, da se bralec na nobeni točki ne vpraša, kaj od napisanega je bilo res, a sprejme celotno pripoved natanko takšno, kakršna je.


Še eno izjemno delo, tudi tehnično in oblikovno odlično!


LP Ajda

854 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page