top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Pinjar

To drobno knjižico sem videvala povsod in me ni poklicala. Če ne bi @noranaknjige v svoj projekt #knjiznopoletjevskoljki2023 vključila teme Indija, najbrž niti ne bi posegla po njej. Tako pa sem iskala nekaj kratkega, hitrega... In naročila tole knjigo. Presunilo me je, kako velik vtis je uspela narediti name na dobrih 100 straneh.


Knjiga št. 54/100

Amrita Pritam - Pinjar

Ocena: 5/5


Zgodba govori o petnajstletnemu hindujskemu dekletu Puro. Od majhnega je obljubljena bodočemu ženinu iz bližnje vasi in sanjari o bližajoči se poroki. A še preden pride do tega velikega dogodka, jo ugrabi musliman Rashid, ki s tem dejanjem maščuje več generacij trajajoče razprtije med družinama. Puro mu sicer pobegne, a je družina v strahu pred še hujšim maščevanjem ne sprejme nazaj. Puro se vrne k Rashidu, sprejme svojo novo vero in novo ime Hamida. Skozi pripoved spremljamo njeno doživljanje razpadajoče države, nasprotij med dvema verama in nemogočega položaja žensk v tej situaciji.


Izjemno močna pripoved, prežeta istočasno s trpljenjem, brezizhodnostjo položaja žensk in na drugi strani izjemno močjo duha, ki lahko človeku omogoči preživetje tudi takrat, ko je to videti povsem nemogoče. Čeprav dogajanje v sami zgodbi ni povsem časovno in prostorsko umeščeno (predvidevamo, da gre za območje Pakistana), bralec začuti nemir, ki je pogojen s političnimi in verskimi nasprotji. Težko si predstavljaš, da so ženske res tako živele. Še težje pa, da na mnogih delih sveta, še vedno tako živijo.


Najbolj presenetljivo pa je, da ob vseh teh krivicah in trpljenju, novela ni zagrenjena in moreča. Avtorica ob vsemu dogajanju uspe pričarati kuliso lokalnega okolja, hrane, barv, vonjav, običajev...


Toplo priporočam! Knjiga vam ne bo vzela veliko časa, bo pa na vas pustila velik pečat.


LP Ajda

29 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page