top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Pod svobodnim soncem - strip

"Modrost, Iztok, samo modrost te vrne nazaj. Ne pogum, ne moč. Modrost je tista, ki ti bo razkrila, kdaj odnehaj, kdaj je sonce dovolj svobodno."


Knjiga št. 65/70

Po F. Saleškem Finžgarju priredil Goran Vojnović, ilustriral Damijan Stepančič - Pod svobodnim soncem

Ocena: 5/5


Pri zavodu @zavodskrateljc je izšel nov strip, ki se na privlačen način slovenske klasike - Pod svobodnim soncem. Zgodba govori o Iztoku, ki je sin Svaruna, staroste Slovenov. Po bitki med Bizantinci in Slovenci, v kateri slednji sicer zmagajo, so čete neizkušenih in neorganiziranih Slovencev zdesetkane in Iztok se odloči vstopiti v Bizantinsko vojsko in se priučiti njihovega načina bojevanja. V originalu je roman obsežno epsko delo, ki budi narodno zavest. Vsekakor s številnimi prizorišči in osebami ustvari kompleksno dogajanje in spraševala sem se, kako bo ustvarjalcema uspelo vse to skrčiti v stripovsko obliko.


Dejstvo je, da to vsekakor ni lahkoten strip. Sicer sem ga prebrala v enem popoldnevu, a priznam, da sem se vmes večkrat vračala k osebam, ki so lepo predstavljene na prvih straneh stripa. Ker so imena podobna in jih je veliko, vmes hitro zamešaš kdo je kdo. Strip vsekakor ni namenjen mlajši populaciji, sploh ne otrokom. Že sam Stepančičev stil ilustracije je temačnejši, tudi rahlo abstraktnejši, a za to tematiko odlična izbira, saj res dobro predstavi vso agonijo, ki so jo junaki doživljali v obdobju iskanja svobode za svoj narod. Tudi Vojnović je na odličen način prelil jezik v za te čase bolj razumljivega in zgostil zgodbo, da je kljub vsemu ostala razumljiva in ji lahko sledimo. Bi pa vseeno rekla, da za popolno razumevanje dogajanja predlagam tudi branje originala. Sama ga še nisem prebrala in sem imela na trenutke kar malo težav, oziroma sem se pri nekaterih delih dlje časa zadržala, da sem res razumela kaj in kje se dogaja, me je pa strip navdušil do te mere, da bom najbrž prebrala tudi original.


Še eno čudovito delo iz zavoda Škrateljc in recenzijski izvod presenečenja. Ko sem izvedela, da strip izide, sem ga namreč takoj dala na svoj seznam želja in ga nameravala kupiti. A še preden sem ga lahko, se je znašel v mojem nabiralniku. Iskrena hvala!


LP Ajda

131 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page