top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Pogovoriti se morava o Kevinu

Tokrat sem v roke vzela knjigo malce starejšega datuma, ki mi jo je v bistvu priporočila sodelavka, čeprav je ona v resnici govorila o istoimenskem filmu. Nekako sem jo narobe razumela, a knjiga je spadala v dva bingo (Poletni knjižni bingo pri Dozadnjestrani) kvadratka, ki sem ju s težavo zapolnila (Women's prize for fiction in Pisemski roman) in tako je postala moj naslednji knjižni nakup. Ta precej zajetna in z drobnim tiskom popisana knjiga me je tako posrkala vase, da sem jo prebrala v pičlih dveh dneh. Postala je eno tistih del, ki se ti istočasno gabijo in jih ne moreš odložit.


Knjiga št. 43/70

Lionel Shriver - Pogovoriti se morava o Kevinu

Ocena: 5/5

Knjiga Pogovoriti se morava o Kevinu je najbrž vsem že dobro znana, saj je izšla v izvirniku leta 2003, prevod pa smo dobili leta 2014. V duhu šolskih strelskih pobojev, ta pisemski roman pripoveduje Eva, ki v pismih možu opisuje svoje občutke v zvezi s sinom Kevinom, ki je na svoji srednji šoli umoril 9 ljudi. Spremljamo pripoved vse od začetka, ko še ni bila prepričana, če sploh želi biti mama, pa do neuspešnega iskanja stika s sinom, ki je vedno iskal zaveznika v možu. Opisuje njeno "prejšnje" življenje, odpoved svoji karieri in lastnim interesom, prisiljenost v podreditev moževim idejam, kaj je dobro za otroka, predvsem pa je v knjigi na strahovit način prikazano patološko razmerje med mamo in sinom, ki nikakor ne najdeta pravega stika in odnosa.


Grozovit prikaz materinstva, kateremu manjka pristna povezava z obeh strani in partnerstva, kjer se ljubezen in sodelovanje iz partnerja preusmeri na otroka. Ob knjigi se še bolj zamislimo nad tem, kako neprimerno je od vseh žensk pričakovati, da bodo dobre matere, saj je tudi materinstvo poslanstvo, ki ga je potrebno opravljati s srcem in dušo. Pod vprašaj pa roman postavi tudi brezpogojno materinsko ljubezen, ne glede na to, da je tvoj otrok od najmlajših let milo rečeno pošast. Kot sem že v uvodu napisala, je to knjiga, ki se mi je na mnogih mestih gabila.


Gabila pa se mi ni zaradi grozovitega zločina, ki ga je Kevin eventuelno zagrešil, ampak zaradi tega, ker ves čas bralec sicer ve kaj se bo zgodilo, a bi tudi brez predhodne informacije lahko slutil kam stvar pelje. Eva je ves čas opažala drobce zlobe v svojem otroku, vse od njegovega rojstva, ko je ta manipuliral s svojim očetom - cele dni je kričal in jokal, da se je Evi mešalo od utrujenosti, in utihnil v tistem hipu, ko je domov prišel oče, ki zaradi tega ni razumel materinih čustev. To je le eden od primerov, ki se pojavljajo skozi celotno knjigo in v katerih je fant mami vedno kazal svoj pravi obraz, za očeta pa igral pridnega fantka, kakršnega si je le ta živel. Strašljivo pa se mi je zdelo tudi pomanjkanje razumevanja s strani očeta, ki ni nikoli, v nobenem primeru stopil na stran žene in to se mi zdi v partnerskem odnosu najbolj grozljivo - ko ljubezen do otroka zamenja partnersko.


Med bralci je veliko debate o tem, kaj je krivo za Kevinov zločin. Vprašanje nurture/nature se nam tu lahko res utemeljeno poraja, saj imamo občutek, da se je ta otrok zloben že rodil, se pa sprašujemo v kolikšni meri je za njegovo vedenje odgovorna hladna mati. Meni osebno se v tem primeru mati ni zdela kriva, nič bolj kot permisivno naravnan oče, ki si je pred otrokovimi očitnimi težavami ves čas zatiskal oči, ampak ob tem se vprašam tudi - kaj pa bi starša lahko sploh storila? Očitno manipulativen psihopat je imel že od majhnega sposobnost manipulacije z odraslimi in zadostitve osnovnim pogojem, da je v očeh stroke in vzgojno-izobraževalnega sistema ostal "normalen." Kaj bi torej lahko storil starš, ki bi za svojega otroka od majhnega vedel, da bo svetu prizadejal toliko gorja?


Težka knjiga po kateri je nastal tudi odličen film. Moram sicer reči, da imajo pri tem filmu bralci knjige prednost (vemo, da ni vedno tako), saj je sploh prva tretjina polna simbolike in nepovezanih preskokov iz preteklosti v sedanjost in obratno in z nekim vsebinskim okvirjem filmu lažje sledimo. Je pa vsekakor odličen film, z genialno Tildo Swinton v vlogi Eve in perfektnega Ezro Millerjem v vlogi Kevina - priporočam ogled, če prenesete prizore nasilja, predvsem psihičnega.LP Ajda

751 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page