top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Prikriti plameni

Updated: Jul 13, 2020

Knjigo Prikriti plameni sem večkrat zasledila na tujih YouTube kanalih in sem bila presenečena, ko sem jo zagledala v našem prevodu. Vedno se mi je zdela ena od tistih knjig, o kateri v tujini govori en kup ljudi, pri nas pa je ne dobimo v prevodu. Ne vem, ali sem zamešala z eno drugo knjigo, a zgodbo sem si predstavljala drugače, bolj triler varianto. Zato me je sama knjiga malce presenetila, se mi morda na začetku zaradi tega malce vlekla, a na koncu kljub vsemu ni zgodba, za katero bi mi bilo žal, da sem jo prebrala.


Knjiga št. 28 od 50

Celeste Ng - Prikriti plameni

Ocena: 4 od 5

Zgodba govori o dveh družinah. Družina Richardson živi v uglajeni soseski, kjer so si hiše med seboj enake, kjer je določena višina trave, barva fasade, vse je uniformirano in na zunaj popolno. Elena Richardson je novinarka pri lokalnem časopisu, ki je obstala v tej službi v zameno za materinstvo štirim otrokom. Celo življenje vse dela po pravilih, njeni dnevi se odvijajo po urniku in so predvidljivi in umirjeni. Njeno življenje je malce razburkalo rojstvo zadnje hčere Izzy, ki je bila nedonošena. Zaradi začetnih zdravstvenih težav je bila Elena do Izzy precej zaščitniška, zaradi nenehne skrbi zanjo, pa je postala v odnosu do nje tudi slabovoljna, napadalna, skratka strožja kot do drugih otrok. Izzy se je zaradi tega začela upirati vsem pravilom in normam, ki jih je določala njena mama.


Na drugi strani spoznamo Mio - mati samohranilko, ki se s svojo hčerko Pearl vseli v stanovanje, ki ga v hiši, ki je v njihovi lasti, oddaja družina Richardson. Mia je pravo nasprotje Elene. Umetnica, ki živi z dneva v dan. Preživlja se s prodajo svojih umetniških del in priložnostnimi deli. S hčerko se selita vsako leto, včasih tudi večkrat. Navajeni sta vse svoje imetje spraviti v svoj avto in oditi čez noč. To pomeni, da se na nikogar in nič ne navežeta.


Svetova trčita, ko Richardsonov sin Moody opazi novo najemnico Pearl. Ker sta tudi v šoli sošolca, postaneta prijatelja in Pearl vse več časa preživlja pri Richardsonovih. Eventuelno družina najame Mio za občasno pomoč v kuhinji in pri čiščenju hiše. Pear v Eleni Richardson najde vse, kar je vedno pogrešala pri svoji mami; stanovitnost, toplino, čustva in seveda obilje. Na enak način Izzy najde vse kar je pogrešala pri svoji mami v Mii; spontanost, sposobnost prisluhniti problemom, pripravljenost na spremembe.


Vzporedno s tem, se začne razpletati tudi zgodba družinskih prijateljev družine Richardson. Zakonca McCullogh sta se deset let trudila imeti svojega otroka, nakar sta dobila v posvojitev deklico, ki jo je kot dojenčico nekdo pustil pred gasilsko postajo. Ko se pojavi dekličina mati, se stvari zapletejo in mnenja o tem, kaj definira materinstvo, začnejo razjedati družino.


Kot pravi naslov, se začnejo v na videz popolnem družinskem okolju pojavljati majhni plameni, ki pa lahko zanetijo velikanski ogenj, če jih ne gasiš sproti. To je predvsem zgodba o pometanju stvari pod preprogo, o navidezni popolnosti, o lahkomiselnosti, boju zaradi boja samega... Zanimivo mi je, da je to ena tistih zgodb, kjer še do zdaj nisem odločena, na čigavi strani sem. Seveda vam nisem povedala praktično nič o zgodbi sami, saj želim, da knjigo preberete, a večinoma bi me zategnjena, k pravilom naravnana mati povsem odbila. Ta knjiga je vseeno tako zelo večplastna, da se ne morem povsem odločiti. Pri vseh likih je cel kup napačnih odločitev, predvsem pa primerov neprimerne ali slabe komunikacije, ki vodijo v res velike težave.


Zgodba je na meni sicer pustila vtis, je pa res, da sem imela nekje do polovice knjige kar nekaj težav z branjem. To pripisujem tudi splošnemu pomanjkanju energije v tem tednu, a kljub vsemu se mi zdi, da avtorica navaja cel kup nekih zgodb, pa niti ne tistih o glavnih junakih. O nekaterih stranskih likih izvemo praktično celo zgodovino. Veliko je opisovanja, veliko je tudi gledanja skozi najstniške oči, zato na trenutek misliš, da bereš najstniški roman, čeprav to seveda ni. V drugi polovici pa je steklo in sem knjigo končala kot bi mignil.


Vsekakor priporočam v branje vsem, ki ste ljubitelji drame.

LP Ajda

180 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page