top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Prodajalna sreče

Ko sem za Nakladaraton izbirala ljubezenski roman, ki se ga bom lotila, sem vam napisala, da bo zagotovo moja izbira ena od tistih s priporočilnega kupčka. Potem pa sta se zgodila zadnja dva tedna maja, ki sta bila absolutno najbolj delovna v tem šolskem letu in branje je pristalo na stranskem tiru. Ali pa bolje rečeno na nekem pozabljenem peronu, skupaj z Otom Pestnerjem. Dokler me ni s knjižne police poklical tale roman, ki na branje čaka že zelo dolgo.


Knjiga št. 30/100

Rodrigo Munos Avia - Prodajalna sreče

Ocena: 4/5


Prodajalna sreče ni ljubezenski roman na prvo žogo, ljubezen pa vseeno v njem igra tolikšno vlogo, da ga lahko štejemo pod to temo. V knjigi spoznamo Carmela. No, spoznamo je kar močna beseda. Knjiga je namreč pisemski roman in je v celoti napisana v e-sporočilih. Zato protagonista spoznamo samo in zgolj prek sporočil, ki jih bodisi prejema, ali pa jih piše sam. Vemo, da živi sam, da ima odtujen odnos z bratom in mamo, ter konflikte s sosedi. Vse, tudi živila, kupuje na spletu in po spletu okoliščin se zaplete v pogovor z Mari Carmen, ki je pri spletni trgovini zaposlena na oddelku za pomoč uporabnikom. Sporočila kaj hitro preidejo iz sestavin za paello na veliko bolj osebne teme, njun odnos pa iz virtualnega v resnični svet.


Roman se bere izredno hitro. Je poln humorja, predstavljajte si, da so med sporočili tudi tista, ki sicer padejo med vsiljeno pošto in razni oglasi so resnično zabavni. Ker likov ne spoznamo drugače, kot prek sporočil, je mnogo njihovih lastnosti prepuščenih naši interpretaciji in domišljiji. Prav tako dogajanje izven spletnega nabiralnika. Nikoli ne vemo prav dobro, kaj se je dogajalo v resničnem svetu, saj o tem dobimo le male delce informacij.


Ljubezen v tem romanu je sicer subtilna, a vse prisotna tema, ki spremlja vse ravni protagonistovega življenja. Najprej sicer ljubezen do samote, do reda, svojih pravil, tudi neizpodbitna ljubezen do družine, kasneje pa nenazadnje tudi do človeške družbe, ki jo vsak od nas (hočeš ali nočeš) potrebuje.


Roman ima določene pomanjkljivosti, a je povsem prijetno, predvsem pa lahkotno branje. Tudi za tiste, ki o ljubezni ne berete preveč radi.


LP Ajda

58 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page