top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Prototip

Prototip je prvi v seriji rahlo provokativnih, s črnim humorjem obarvanih risoromanov izpod svinčnika Ralfa Königa. Sama sem najprej sicer prebrala nadaljevanje, Arhetip, kar pa ne predstavlja večje težave, saj so zgodbe načeloma povsem ločene. Bi pa vseeno morda priporočala "pravilen" vrstni red, saj se mi zdi, da se tekom serije jakost humorja veča in je lahko branje prve knjige po drugi rahlo bolj medla.


Knjiga št. 68/70

Ralf König - Prototip

Ocena: 4/5

Zgodba govori o stvarjenju Adama in o tem, kako mu je Bog postopoma dodajal miselne kapacitete. Vse dokler ni Adam vendarle ugriznil v prepovedan sad drevesa Spoznanja in namesto petja hvalnic neotipljivemu Bogu, pričel s kritičnim in objektivnimi razmišljanjem o svetu in smislu.


Znova je avtorju uspelo, tudi s pomočjo prevoda Anje Golob, ki se ne ustraši poseči po pogovornem jeziku, ko je to potrebno za še boljši humorni učinek, predstaviti sicer znano biblijsko zgodbo na način, da se ob njej pa vendarle malce ustavimo in zamislimo. Ne glede na prvotno predpostavko, da je dobro v takšne ali drugačne bogove vedno malce podvomiti in razmisliti s svojo glavo, nam risoroman pusti nekje zadaj v glavi rahel občutek, da pa vendarle včasih ni slabo zaupati v nekaj več.


Vsekakor sila zabavno branje za vse, ki se ne bojite zabavati ob črnem humorju. Je pa v teh dneh izšel še tretji del iz serije z naslovom Antitip, ki govori o svetem Pavlu in ga že berem. Še ena doza smeha in kritičnega razmisleka o vsem, kar nam skuša vcepiti religija in se mnogokrat razide z vero samo.


LP Ajda

37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page