top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Q-R-T; Novi sosed

S stripi se še kakšno dobro leto nazaj praktično nisem srečevala. Do njih nisem imela odpora, morda le dobršno mero nerazumevanja in nepoznavanja žanra. Iz stripovske kome so me najprej prebudili Reformatorji v stripu, ena stvar je vodila do druge in zdaj sem tu. Stripi, otroški in odrasli, predstavljajo dobršen del mojega branja in vedno se jih lotim z največjim veseljem.


Knjiga št. 22/100

Ferdinand Lutz - Q-R-T; Novi sosed

Ocena: 4,5/5


Pri založbi Vigevageknjige je izšel nov otroški strip, ki pa je vsekakor zanimiv tudi odraslemu bralcu. Zgodba govori o Q-R-T-u, ki prihaja s planeta RZZZ in pride na Zemljo skupaj s hišnim ljubljenčkom Okijem, ki je... No ja... Veliko lebdeče očesno zrklo seveda. Oki ima sposobnost spreminjanja v karkoli si želi, Q-R-T pa bo, tako kot vsi prebivalci njegovega planeta, za vedno ostal otrok. Naša junaka tako pristaneta na Zemlji in začneta z raziskovanjem njenih prebivalcev in njihovih navad. Dom najdeta v stanovanjskem bloku, kjer v stanovanju nadomestita prejšnjega Nezemljana, ki je tam živel doslej. In skupaj z novim domom dobita tudi pisan nabor sosedov, vsakega po svoje nenavadnega in malce čudnega. Od raziskovalca vesoljcev, do mlade znanstvenice in zoprnih sosedov, ki se nad vsem pritožujejo.


Če je bil Tik absolutno primeren tudi za odraslega bralca, kateremu je ponudil dovolj humorja, ki je otrokom morda nerazumljiv, je Q-R-T malce bolj otroški, temu primerno pa je tudi zgodba in z njo humor v njej bolj enostavna in na prvo žogo. Kar pomeni le to, da je tokrat to res branje, ki je primerno za mlajše bralce, za odrasle pa predstavlja bolj sprostitev v obdobjih bralnega mrka, kakršnega imam trenutno jaz.


Strip je zajeten, napisan z velikimi tiskanimi črkami in s tem primeren tudi za tiste bralce, ki se s stripom srečujejo prvič. Spet odličen izdelek iz založbe Vigevageknjige, ki ga priporočam vsem ljubiteljem stripa, še posebej najmlajšim.


LP Ajda

143 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page