top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Rdeča kapica

Ko sem slišala, da bo pri Beletrini izšla nova slovenska kriminalka, po vrhu vsega še z žensko avtorico, sem jo morala takoj naročiti. Po nekaj neuspelih poskusih uživanja v Golobovih kriminalkah, ki resnično niso po mojem okusu, sem res hrepenela po nečem dobrem iz tega žanra in iz domačih logov. Avgust Demšar mi je bil sicer všeč, a imam osebno raje trilerje s kakšnim psihološkim podtonom. Čaka me sicer še nagrajena kriminalka Medsočje, a zaenkrat lahko trdim, da je Rdeča kapica najboljši slovenski kriminalni roman, kar sem jih prebrala.


Knjiga št. 42/70

Irena Svetek - Rdeča kapica

Ocena: 5/5

V parku na Kodeljevem najdejo truplo brutalno umorjenega dekleta, praktično še otroka, odetega le v rdeč plašček. Glavni tožilec Mio Aurelli se znajde pred nemogočo nalogo, saj nanj pritiskajo mediji in javnost, ki bi radi čim prej dobili krivca, predvsem pa razlago za ta na videz povsem nepotreben in nerazložljiv zločin. A na poti do resnice se sooči predvsem z dejstvom, da ima človeška psiha številne plasti, ki se med seboj prepletajo, izključujejo, skrivajo ali pa le spijo, dokler ob travmatičnem dogodku ne vzklijejo na plano.


Če bi rekla, da je zgodba večplastna, sem ji naredila veliko krivico. Zgodba je namreč TAKO ZELO večplastna, da nas avtorica nemalokrat zavede do te mere, da smo prepričani, da je resnica nekaj, izkaže pa se povsem nekaj drugega. V zgodbi spoznamo številne zgodbe in predvsem težke usode posameznikov, ki so v preteklosti doživeli hude, grozljive stvari, ki so jim pustile težke posledice. In nasilje skoraj vedno rodi nasilje; do drugega ali pa do sebe. Nekaj, kar me je najprej motilo, a sem videla, da je bilo zelo premišljeno uporabljeno, je bilo poimenovanje 14-letnega dekleta z "deklica." Ko prebereš besede "deklica v rdečem plaščku," brž pomisliš na nekajletnega otroka, ne pa na adolescentno dekle, ki je na pragu odraslosti. Ampak ravno to je bilo po mojem mnenju uporabljeno zelo premišljeno, saj so iz osnovnega mišljenja, da gre za umor ubogega nedolžnega otroka, vsi vpleteni kmalu prišli do spoznanja, da imajo najstniki še kako dobro razvejana lastna življenja, ki mnogokrat niso tako nedolžna, kot bi si želeli.


Tudi v tej knjigi imamo moškega protagonista - tožilca Mia Aurellija, ki je bil morda eden najslabših delov te knjige. Malce sem že naveličana likov mačističnega, neustavljivo privlačnega tožilca ali kriminalista, ki ima neko obliko zasvojenosti ali je kako drugače "poškodovan." Morda bi bil čas za tožilko? Kriminalistko? Pa ne zaradi kakršnihkoli feminističnih vzgibov ali vprašanja reprezentacije obeh spolov, ampak samo zato, da bi skušali zaobiti lik moškega na funkciji moči, ki na neki točki seveda spolno občuje bodisi s sodelavko, ali pa kakšno drugo vpleteno žensko, ki se mu vendarle ne more upreti. Kljub vsemu pa mi je bil ta dotičen lik veliko manj antipatičen, kot npr. Birsa v Golobovih romanih, poleg tega pa je avtorica res dobro prenesla na površje njegove stiske in rane iz preteklosti, ki vplivajo na marsikatero njegovo odločitev.


Odlična kriminalka, ki po mojem mnenju vsekakor presega doslej najbolj uveljavljene in priljubljene slovenske kriminalne romane. Avtorica ima talent za prirejanje situacij in puščanje sledi, ki bralca mnogokrat speljejo na povsem napačno sled. Še ena stvar, ki mi morda ni bila najbolj všeč je ogromno število oseb, ki jih avtorica zelo podrobno opisuje tudi v primeru, ko to za zgodbo morda ni nujno potrebno. Zaradi tega sem se včasih kar malo zmedla in nisem več vedela kdo je kdo, saj so osebe med seboj tudi povezane in je potrebno dobro premisliti o vseh povezavah, ki med njimi obstajajo. Po pogovoru s še enim bralcem romana pa sem nekako prišla do zaključka, da bodo vse te osebe najbrž še igrale neko vlogo v nadaljevanjih, ki baje prihajajo. V knjigi je tudi ogromno spolnosti, tudi ko to ne bi bilo nujno, kar mene sicer ne moti, velja pa opozorilo za tiste, ki so na takšne teme občutljivi. A za takšne bralce knjiga o spolno zlorabljeni in umorjeni deklici najbrž že v začetku odpade, kajne?


Odličen kriminalni roman za razmišljujoče bralce, ki se ne zadovoljijo s precenjeno zgodbo razvlečeno na 500 strani. Čestitke!


Svoj izvod lahko naročite na: https://beletrina.si/knjiga/rdeca-kapica


LP Ajda


670 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page