top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Retrospektiva

Februar je zame bralno obupen mesec in v resnici bom uspela prebrati le štiri knjige za Nakladaraton. Ne morem verjeti, da me dejansko motivira moj lasten projekt. Za slovensko kriminalko sem začela brati vsaj tri knjige, pa me nobena ni preveč pritegnila, zato sem se odločila za varno in hitro izbiro; eno od Demšarjevih kriminalk.


Knjiga št. 13/100

Avgust Demšar - Retrospektiva

Ocena: 3/5


Svoj prvi primer inšpektorja Vrenka sem prebrala (vsaj zdi se mi) dve leti nazaj. Retrospektiva je drugi v seriji romanov z enakimi glavnimi osebami in tokrat inšpektor Vrenko preiskuje umor, kateremu je bil skorajda priča kar on sam. Na otvoritvi retrospektive znanega slikarja so namreč hladnokrvno umorili njegovega sina. Kdo od udeležencev razstave je lahko tudi morilec?

Enako kot prva knjiga je tudi ta kratka in dokaj jedrnata, brez nepotrebnih opisov in nabiranja strani. To mi j vsekakor všeč. Glede na to, da sem sama sicer ljubiteljica bolj psiholoških trilerjev, mi pri Demšarju vedno manjka nekaj globine, a vendarle je tole po žanru čisto nekaj drugega.Roman je pač detektivka, v kateri protagonist s pomočjo namigov išče in najde storilca. Čisto solidno in lahkotno. Vse kar sem od knjige pričakovala sem torej tudi dobila.


Pa vendar me je nekaj presenetilo. Roman je bil nominiran za kresnika in že sama nominacija mi je dokaj zanimiva, saj se mi zdi roman res lahkoten in tudi slogovno enostaven. Še bolj zanimivo pa se mi zdi, koliko je v romanu napak. Od čistih zatipkov (napačne končnice besed), napačno uporabljenih ločil (ni narekovaja na obeh straneh stavka, odvečno ali pa manjkajoče končno ločilo...), pa vse do vsebinskih napak, npr. v enem stavku je teta pokojnega zapisana kot njegova nečakinja, kar bralca sploh pri obilici oseb lahko zmede. Ne vem na kateri točki je prišlo do teh napak; že v prvotni izdaji pri prvi založbi, morda pri novi izdaji... Kakorkoli že, dokaj presenetljivo.Če bi bila v boljšem bralnem razpoloženju teh napak morda niti opazila ne bi, pa tudi sicer vedno dopuščam možnost preproste človeške napake, saj nihče ni popoln in sama vem, da včasih neko stvar pregledaš neštetokrat, pa se po objavi še najde napaka.


Kakorkoli že, hitro in lahkotno branje!


Lp

Ajda

61 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page