top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Rojstvo in smrt čarovnice

Čarovniški procesi so neizpodbiten del zgodovine Evrope, tudi sveta (Salem, gledam tebe!) in Slovenije. V času tako imenovane svete inkvizicije je bilo v Evropi, ki je takrat štela le 60 milijonov prebivalcev, ja tak ali drugačen način umorjenih 6-9 milijonov prebivalcev. Večinoma žensk, a tudi moških in otrok. Torej je zaradi nesmiselnih in nazadnjaških nazorov katoliške cerkve takrat umrlo najmanj 10% prebivalecev Evrope.


Knjiga št. 32/100

Vladimir Deduš - Rojstvo in smrt čarovnice

Ocena: 3/5


Knjiga je stara točno 70 let in temu primerno je jezik precej starinski, čeprav meni osebno veliko bolj berljiv, kot marsikateri 30 ali 40 let star prevod. Vidi se sicer, da se uporabljajo starinski izrazi in drugačna jezikovna in slovnična pravila, a meni osebno to ni delalo težav. V sami vsebini se avtor na trenutke malce ponavlja, osredotoča pa se zgolj na evropske čarovniške procese. Kljub temu lahko izvemo izredno veliko šokantnih podatkov o Evropi v srednjem veku.


Marsikdo zmotno misli, da so bile tarča čarovniških procesov oziroma inkvizicije le ženske. Ja, bo že držalo, da do ženske, ki so bile lepe, pametne ali zgolj nadarjene za kaj bolj neobičajnega, velikokrat tarča obtožb o čarovništvu, na enak način pa je bilo sojeno tudi znanstvenikom in raziskovalcem, ki so s svojimi dognanji nasprotovali nauku Cerkve. Avtor je slednji več kot očitno nenaklonjen, prav tako veri sami, četudi sta vera in Cerkev dva pojma. Je pa dejstvo, da je Cerkev z duhovščino na čelu v srednjem veku izkoriščala vero in neuke ljudi za kopičenje bogastva in širjenje strahu med narodom. Čarovnice do tako postale le še eno sredstvo za ustrahovanje in predvsem izsiljevanje in okoriščanje na račun malega človeka.


Zelo zanimivo delo, kljub ali pa predvsem zaradi njegove starosti.


LP Ajda

74 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page