top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Serijski morilec

Pred dnevi me je kontaktirala založba Litera in mi ponudila kakšno od svojih knjig, ki bi jo kasneje vključila v svoj projekt 25 knjigoslastic. To je bila sicer kar težka naloga, saj so to načeloma knjige, ki so mi že všeč in jih zato res z veseljem in utemeljeno priporočim svojim bralcem, je pa res, da nisem imela pojma katero knjigo bom navedla kot najljubšo manj znano. Zato sem si izbrala knjigo Samante Hadžić Žavski z naslovom Serijski morilec. In ni me razočarala.


Knjiga št. 63 od 50

Samanta Hadžić Žavski - Serijski morilec

Ocena: 4,5 od 5

Knjiga je zbirka kratkih zgodb, katerih glavni skupni imenovalec je neke vrste travma. Kakšna, se razlikuje od zgodbe do zgodbe, je pa dejstvo, da serijski morilec iz naslova ni oseba, ampak potlačena čustva, želja slediti smernicam družbe, zloraba, travma in posledice, ki jo prinaša vse našteto, če ostane skrito in potlačeno. V zgodbah spoznamo večinoma ženske protagonistke, ki se soočajo s takšnimi in drugačnimi stiskami, rešitev le teh pa je večinoma tragična. Tako se na primer srečamo z žensko, ki je v razmerju trpinčena in fizično zlorabljena, mati otroka s posebnimi potrebami, mati, ki si otroka ni želela, srečamo se z osebami z demenco, pa samomorilcem, preživelo iz vojne s post-travmatsko stresno motnjo... Skratka cel kup oseb, ki travmo bodisi doživljajo, ali pa jo povzročajo.


Zbirka ni lahko branje in mnogokrat mi je konec zgodbe vzel sapo. Pri nekaterih zaključkih nisem bila niti prepričana, če sem prav razumela, kaj se je v resnici zgodilo in se dejansko vračala po strani, razmišljala... Kar se mi zdi izjemno dobro. Vsekakor je tudi hipen dvom ali rahla zmedenost boljši odziv na prebrano, kot pa, če odziva sploh ni in zgodbo po branju takoj pozabiš. Slog pisanja je živahen, hitro berljiv in zato te določeni tragični deli še toliko bolj presenetijo, saj avtorica do njih pripelje mirno, elegantno, brez nekega pompa, zaradi česar še toliko ostreje zarežejo. Edina pripomba, ki jo imam na sicer res odlično delo je, da je morda na trenutke kakšen zaključek ostal odprt, nejasen, a predvidevam, da je to nekako namen tovrstnih zgodb, da te prisilijo k razmišljanju. Niso mi bile vse zgodbe ljube, zagotovo imam med njimi kakšno, ki bi jo z lahkoto preskočila. Ne zato, ker bi bila slaba, ampak enostavno zato, ker so druge boljše.


Vsekakor izjemen literarni prvenec mlade avtorice. Ne morem se načuditi njeni mladosti, saj je zajela toliko vidikov, toliko travme, pogledov na različne problematike... Res se veselim, kaj vse nam bo še ponudila.


Založbi Litera se še enkrat zahvaljujem za priložnost, da sem lahko dobila v roke tole knjigo, svoj izvod pa lahko kupite na spodnji povezavi:https://www.zalozba-litera.org/Pages/Knjiga.aspx?BookID=441.

Naj dodam še, da ob včlanitvi v knjižni klub Litera knjigo dobite za precej manj denarja, do kluba pa nimate nobenih obveznosti.


LP Ajda103 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page