top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Sharp Objects

Knjigo mi je pred časom poslala @lubipufek saj je predvidevala, da mi bo tematika blizu - vsaj glede na temo mojih podkastov. In ni se motila. Vsekakor mi je tematika blizu, morda kanček preblizu, a o tem malce kasneje.


Knjiga št. 27/100

Gillian Flynn - Sharp Objects

Ocena: 4/5

Camille se po desetih letih vrne v domač kraj Wind Gap. Iz Chicaga jo domov pripelje službena obveznost - napisati mora namreč članek o umorih, ki pretresajo malo mesto. V kratkem času sta se zgodila dva umora mladih deklic, ki sta bili umorjeni na brutalen način. Camille ima torej nalogo, da od prebivalcev malega mesta izve čim več - o osumljencih, umorjenih deklicah, ali karkoli pač kar bi bilo za bralce zanimivo. Ne ve pa, da se bo morala najprej in predvsem spopasti s skrivnostmi svoje lastne družine. Na videz perfektna in urejena družina namreč skriva mnogo skrivnosti in nerazrešenih travm, ki so se le stopnjevale po smrti Camilline sestre Marianne. Camilla ugotovi, da ona sama ni edina, ki skriva posledice otroštva in brazgotine, ki so zaradi le teh nastale. Ugotavlja, da sestre Amma in mame Adore sploh ne pozna.


Knjiga je brutalno direktna in surova. Berem odzive, da je na ljudi naredila izjemen vtis in jim vzbudila tesnobne občutke. Sama tega ne morem rečt. Ker veliko berem o takšnih primerih, raziskujem psihologijo kriminala in psihopatologijo, sem na manj kot tretjini knjige predvidela za kaj se gre in kdo je zagrešil kaj, čeprav to v resnici izvemo na zadnjih straneh knjige. Iz tega istega razloga me knjiga ni pretresla do enake mere, kot bi bralca, ki so mu te teme bolj tuje. Je pa odlično napisana in čudovito predstavi travmo in njene posledice. Za vse tiste, ki se kdaj sprašujete, zakaj se nekdo ni mogel odmakniti od travm iz otroštva, zakaj ni odšel, prekinil cikla ... Ta knjiga zelo dobro ponazori ujetost v določene vzorce, ki te zaznamujejo do te mere, da iz njih ne moremo pobegniti.


Konkretno, temno, ostro! Priporočam!


LP Ajda

44 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page