top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Smrdljivc

Ko sem izvedela, da je stand-up komik, igralec, voditelj, scenarist (in še kaj) Rok Bohinc izdal svojo prvo knjigo, po vrhu še mladinsko kriminalko, sem vedela, da jo moram imeti. Zato sem bila seveda navdušena, ko mi jo je ponudil avtor sam. Obenem pa malo zaskrbljena - saj veste - če nekaj dobiš, pa ti ni všeč, je vendarle težje vržt smrdljivca in zagnojit situacijo z negativnim mnenjem. No, k sreči bo v tem primeru Smrdljivc ostal na varnem, saj je knjiga odlična!


Knjiga št, 55/70

Rok Bohinc - Smrdljivc

Ocena: 5/5


Če bi morala Smrdljivca opisati z enim stavkom, je to film Breakfast club v knjižni obliki, v Sloveniji leta 2021. Na osnovni šoli tik pred začetkom pouka nekdo odvrže smrdljivca, ki šolo napolni z dimom in vonjem po gnilih jajcih. Do te mere, da morajo posredovati policisti in gasilci, za učence pa je tistega dne pouka konec. V šoli ostanejo le ravnatelj, svetovalna delavka Lidija in pet osumljencev, ki so bili videni v bližini stranišča, kjer je bil odvržen smrdljivc. Tako spoznamo klasičen nabor osnovnošolskih likov; razgrajaškega delikventa Luko, Vida iz premožne družine, ki se ne zna vrednotiti z ničemer drugim, kot z materialnimi dobrinami in slovesom svojega očeta, preprostega in tihega orjaka Tomaža iz velike kmečke družine, ekscentrično in zanimivo Umo, ki je svoje življenje preživela na potovanjih z mamo in pridno punčko Izabelo - odličnjakinjo, ki še nikoli ni položila niti nožnega mezinca izven meje dovoljenega. Kmalu ugotovimo, da se za vsemi temi oznakami skrivajo predvsem mladi, z vsemi svojimi negotovostmi in skrbmi, eden od njih pa tudi s krivdo za smrdljivca.


Zelo zabavna knjiga je pisana v mladim privlačnem, včasih tudi sočnem jeziku. V knjigi je kar nekaj kletvic, ki morda koga odvrnejo od branja, sama pa sem mnenja, da so uporabljene na mestih, kjer bi jih mladi realno uporabili. In mlade v knjigah predstavljati kot pridne, zelo nedolžne otročičke, predvsem v primeru, ko govorimo o šolskih "bad guy-ih," se mi zdi nerealno in metanje peska v oči. Recimo bobu bob, tako v šolah pač je! Ni pa uporaba kletvic pretirana, saj bi to tudi mene zmotilo. Poleg površinske zgodbe o prestopku na osnovni šoli, roman pripoveduje tudi zgodbo o mladostništvu in iskanju svojega mesta pod soncem. Že v knjigi Čez potok, ne čez most sem bila prijetno presenečena nad tem, kako dobro je avtorici uspelo predstaviti mladostnike na način, da jih končno začenjamo razumeti. Ne v smislu, da opravičujemo določena dejanja, ampak v duhu sočutja in razumevanja notranjih bojev, ki v času pubertete spremljajo marsikatero mlado dušo. Tudi junaki tega romana s seboj nosijo bremena, ki si jih drugi niti predstavljajo ne. Všeč mi je, da je Rok uspel prek sicer že večkrat videnih in (lahko bi bili!) klišejskih likov prikazati, da nikoli ne vemo, kaj se skriva za fasado, ki jo kažemo svetu. Morda si najhujši grobijan želi le nekoga, ki bi ga ljubil. Morda nekdo, ki ima na videz vse, hrepeni po nečem, kar se ne da kupiti... Roman nam da dober vpogled v mladostništvo in njegove stiske. Spomni nas, da smo bili čisto vsi nekoč na tej točki iskanja in samospoznavanja in nam da prepotrebno spodbudo, da si vzamemo nekaj več časa za poslušanje tega, kar ima mladostnik povedat.


Iskrene čestitke Roku za odličen izdelek. Velikokrat, ko izda knjigo nekdo, ki v osnovi naj ne bi bil pisatelj, pričakujemo bore malo, žal. No, če nam je kdo dokazal, da se motimo, je to prav Rok. In sploh na področju mladinske literature je vedno fino, ko dobimo kakšno krasno delo, ki ni le zabavno in mulariji privlačno, ampak nosi tudi močno sporočilnost. Vsekakor priporočam tako mladim, kot tudi vsem, ki imate z njimi opravka.


Svoj izvod dobite na: https://www.smrdljivc.si/


LP Ajda

207 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page