top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Smrdokavra

Tale drobna knjižica bi šla popolnoma mimo mene, če je na Kavi s knjigo ne bi predstavila @literarna_lekarna . Glede na svoj obseg, naslovnico in konec koncev tudi naslov, je knjiga ena od tistih, ki ne pritegnejo tvoje pozornosti in to je pravzaprav popolna prispodoba za samo zgodbo in njene junake.


Knjiga št. 92/100

Amelie Nothomb - Smrdokavra

Ocena: 5/5


Zgodba je nekakšen hibrid med pravljico za odrasle, ljubezenskim romanom in družbeno satiro. V njej se izmenjujeta pogleda dveh protagonistov, ki pa sta med seboj diametralno nasprotna. Božidar je bil rojen starejšim staršem, ki sta verjela, da otrok ne bosta mogla nikdar imeti. Otroček, sicer pravi božji dar, pa se rodi kot najgrši otrok na svetu. Starša sta ga zasipavala z ljubeznijo in pozornostjo, a s svojim naravnost ogabnim videzom je vsem drugim v svojem življenju vzbujal gnus. Tih in molčeč fant pa je postal zvedav in moder deček.


Na drugi strani reke se v podobnem času rodi Trandavilja. Rojena mladim staršem, ki pa na starševstvo niso bili pripravljeni, svoje otroštvo preživlja z ekscentrično babico v razpadajočem dvorcu, prekritem z bršljanom. Trandavilja je za razliko od Božidarja nadzemsko lepa, je pa tudi povsem zamaknjena v svoj svet in molčeča, zaradi česar ljudje ocenijo, da je pač neumna, kot noč. V pripovedi torej spremljamo, kako se oba naša junaka skozi življenje spopadata s predsodki na podlagi svojega videza in kako se njuni poti na koncu vendarle prekrižata.


To je delo, ki ga boste prebrali v enem večeru, a verjemite mi, da bo na vas napravilo vtis. Pod (črnim) humorjem in sarkazmom skriva ostro kritiko družbe, ki obsoja vsakogar, ki tako ali drugače odstopa od norme in povprečja; v pozitivno ali negativno stran. Prav tako pa je hvalnica ljubezni, ki v svoji navzočnosti vse napravi lepo in dobro. Izjemno delo, ki predvidevam je zahtevalo tudi izjemno prevajalsko žilico. Daša Helena Kobe se je s to vlogo odločno spopadla in napisala tudi spremno besedo, ki roman osvetli še z drugačno lučjo.


Čudovito prismuknjena in mojstrska pripoved, ki bo ostala z vami na povsem drugačen način, kot ste pričakovali.


LP Ajda

132 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page