top of page
  • Writer's pictureAjda

Smrt in rogljički

Updated: Mar 10

Žanr "cosy mistery" oziroma mehka kriminalka, kar sem našla, kot prevod (in se mi zdi naravnost katastrofalen haha), je v zadnjem času v porastu. Ogromno je bralcev, ki jih sicer zanima hitro razvijanje zgodbe in vznemirljivost kriminalke, niso pa preveč naklonjeni prekomernemu nasilju in krvavim prizorom. In za takšne je ta žanr odlična izbira.


Knjiga št. 79/100

Ian Moore - Smrt in rogljički

Ocena: 3/5

Smrt in rogljički je prva knjiga iz serije Dolina Follet, v prevodu pa je doslej pri založbi Učila izšla še Smrt in sir. Glavni junak zgodbe je Richard, Anglež srednjih let, ki v (izmišljenem) francoskem kraju Val de Follet odpre penzion. Ko ga preseneti izginotje gosta, ki je za seboj na steni penziona pustil krvavo sled, v njegovo življenje vstopi ekscentrična Valerie, ki je prepričana, da bi morala poskusit to skrivnost razrešiti onadva sama. Vrag pa vzame šalo, ko nekdo umori Richardovo kokoš Avo Gardner.


V primerjavi z ostalimi knjigami iz žanra, ki sem jih do zdaj prebrala, je tale še najbolj na "mehki" strani kriminalk. Sam zločin ima v knjigi vlogo nekega centra dogajanja, okrog katerega se spletajo vse dogodivščine, je pa v samem bistvu dokaj postranskega pomena. Glavna zvezda romana je vsekakor humor, s katerim avtor ne skopari. Od imen kokoši glavnega junaka, do komedije zmešnjav, ki se dogaja Valerie in Richardu - v tem romanu je zagotovo humor na prvem mestu, kriminalka ali misterij pa na drugem.


Tole je perfektna knjiga za tiste, ki vam kriminalni žanr ne leži in ste bolj morda malce bolj mehkega srca, ko pride do te teme v literaturi. Za ljubitelje kriminalk sicer bo najbrž tega elementa v knjigi malce premalo, s tem branje tudi izgubi nek ritem in hitrost, ki ga s sabo prinese dobra kriminalka, ampak namen te knjige je bralca sprostiti in nasmejati in to ji zagotovo uspe!LP Ajda

55 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page