top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Snežena sestra

Slikanice Snežena sestra pri meni zagotovo ne vidite prvič. Že nekaj časa jo promovira @booknjiga, poleg tega pa je to ena tistih slikanic, o katerih pač ne moreš biti tiho, ko jo enkrat dobiš v roke. Mene je dokončno prepričala, ko sem na Kavi s knjigo prelistala izvod, ki ga je prinesla ena od udeleženk. Res čudovita knjiga in tudi čudovita tehnična izvedba Založbe Grafenauer. In čeprav sta (upam) zima in sneg že za nami, je to knjiga, ki je lahko aktualna celo leto.


Knjiga št. 5/100

Maja Lunde, Lisa Aisato - Snežena sestra

Ocena: 5/5
Zgodba govori o Julianu, ki se istočasno veseli in boji prihajajočega božiča. Preteklo leto z njegovo družino ni bilo prijazno. Odkar je umrla njegova starejša sestra Juni, je v družini vse drugače in izgleda, da tudi božiča letos sploh ne no. Dokler ne spozna majhne, nenavadne deklice Hedvig, ki v njegovo življenje spet prinese žarek svetlobe.


Tematike smrti, žalovanja, izgube in tudi obžalovanja, so v knjigi izredno lepo obravnavane in predstavljene. Dotakne se tudi problematike duševnega zdravja in na splošno se v zgodbi izmenjujejo na eni strani teme čiste sreče in radosti in na drugi strani izjemno temačne in žalostne teme. Ravno ta dvojnost pripovedi in tudi življenja samega je tisto, kar dela pripoved toliko bolj človeško in pretresljivo.


Knjiga je na prvi pogled slikanica, a opozarjam, da ni primerna za čisto najmlajše bralce. Ukvarja se s temami, ki so za majhne glavice včasih res težko razumljive. Tudi po obsegu je precej dolga, zato je za samostojno branje primernejša za malce starejše bralce. Vsekakor pri najmlajših svetujem pogovor s staršem, ki bo znal osmisliti in razložiti določene teme, ki bi bile otroku morda manj razumljive. A to je nasvet, ki ga dam staršem vsakič, ko literatura obravnava pomembne teme, ki pa potrebujejo nekaj dodatnega pogovora.


Čudovita knjiga. Še ena tistih, ki mora najti stalno mesto na tvoji knjižni polici!


LP Ajda

180 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page