top of page
  • Writer's pictureAjda

Sneženi mož

Updated: Mar 10

Le kdo ne pozna kultne risanke Sneženi mož iz leta 1982? Brez besedila, le s čudovito glasbo (tudi znamenito Walking in the air), je očarala srca gledalcev po celem svetu, ki si jo še vedno množično ogledajo vsakega decembra. Animirani film je bil narejen po slikanici Raymonda Briggsa iz 1978. Slikanica je, tako kot risanka, brez besedila, knjiga, ki je danes pred vami, pa je mladinski roman, ki ga je po navdihu zgodbe Raymonda Briggsa zapisal Michael Morpurgo, ki ga najbrž večina pozna po knjigi Grivasti vojak.

Knjiga št. 80/100

Michael Morpurgo - Sneženi mož

Ocena: 3,5/5


Glavni junak zgodbe je Jani, ki živi z babico, staršema in psom Bertom. Ker je velik ljubitelj risanke Sneženi mož, si nadvse želi, da bi tudi sam postavil enakega sneženega moža, ki bi tako, kot oni v risanki, oživel. In neke noči se mu želja tudi uresniči.


Roman je namenjen bralcem, ki se začenjajo podajati v svet romanov. Velike črke in dosti ilustracij mlademu bralcu olajša branje in ga naredi zanimivega. Ilustracije Robina Shawa izredno spominjajo na originalne ilustracije Raymonda Briggsa.


Knjigo sem prebrala hitro in je bila prijetna sprostitev v teh decembrskih dneh, me je pa nekaj časa motilo prehajanje skozi četrto steno v smislu, da ves čas v knjigi omenjajo knjigo in risanko Raymonda Briggsa, po drugi strani pa je celotna zgodba povsem identična tisti iz knjige. Po branju spremne besede se ni je marsikaj razjasnilo.


Knjiga je zelo lepo urejena in @miszalozba je opravila odlično nalogo, prav tako Jedrt L. Maležič pri prevodu. Všeč mi je, da je poslovenila imena in tudi kraje. Obožujem dejstvo, da Jani živi v Čemšeniku.


Zelo zelo prijetna knjiga, predvsem pa odlična za mlade bralce.


LP Ajda

22 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page