top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Stop igra

Sama v naključja ne verjamem. Menim namreč, da ti je vsak človek, knjiga, dogodek, poslan ob pravem času. In zagotovo ni bilo naključje, da sem avtorjevo ponudbo, da mi pošlje svojo novo knjigo prejela le nekaj dni po tem, ko sem poslušala njegovo gostovanje na radiu, kjer je govoril ravno o bipolarni motnji. Polna vtisov iz oddaje sem seveda ponudbo navdušeno sprejela, knjigo začela takoj brati, jo vmes malce odložila... In spet, ne verjamem, da je naključje, da je ravno Stop igra zadnja, moja stota, prebrana knjiga v letu 2022.


Knjiga št. 100/100

Jaka Tomc - Stop igra

Ocena: 4,5/5Jaka je o svojem življenju z bipolarno motnjo govoril že v knjigi Manični poet, ki je sama žal še nisem prebrala, a je pri branju te knjige nisem pogrešala. Stop igra je surovo odkrita refleksija avtorjevega življenja z bipolarno motnjo in vsega, kar prinese s seboj. V svoji formi je roman razgiban, razdeljen na krajša poglavja, ki včasih med časom in dogodki preskakujejo. Na prvi pogled malce neurejena forma meni osebno predstavlja avtorjevo premišljeno odločitev, da tudi s pisanjem samim bralcu da malce občutka o dvojnosti in nezanesljivosti motnje, s katero živi.


Veliko tovrstnih knjig se obrne v toksično pozitivnost in v "saj bo vse v redu" filozofijo, v tej knjigi pa je Jaka brutalno iskren. Nikoli ne vemo, ali bo vse v redu. In mnogokrat to ni odvisno od nas. Lahko pa v to smer sami veliko naredimo, predvsem s tem, da našo lastno definicijo "biti v redu" oblikujemo v skladu s svojimi željami, okoliščinami, sposobnostmi.


Je knjiga prijetno branje? Ne ni. Ker v kolikor želiš tako zapleteno stvar, kot je bipolarna motnja, opisati pošteno, moraš užitek bralca postaviti na stranski tir. Knjiga je težko in naporno branje, sploh, če si dovoliš resnično začutiti in razumeti vse, kar ti avtor sporoča. Izjemno spoštujem Jako, ki si je upal vse povedati tako, kot je. Čeprav bi se lahko na trenutke pokazal v precej slabši luči. A ravno s to iskrenostjo je narisal jasno ločnico med tem, kaj je bolezen in kaj je oseba.


Vsekakor izjemen prikaz te motnje, ki bi ga moral prebrati vsak, ki se na kakršenkoli način srečuje z ljudmi, ki z njo živijo. Tudi tisti policisti na policijski postaji, kajne Jaka?


LP Ajda

199 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page