top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Sumatra

Vedno, ko izide izviren slovenski strip, je to razlog za praznovanje. Sumatro smo, zdi se mi vsaj, vsi ljubitelji stripa res težko pričakovali, iskreno veselje založbe ob izidu pa je bilo res nalezljivo. Komaj sem čakala, da bom imela čas za branje, saj sem vedela, da bo tudi ta izdelek iz založbe Vigevageknjige zagotovo izjemen.


Knjiga št. 79/100

Katarina Šeme - Sumatra

Ocena: 5/5Avtorica je po prejeti štipendiji za enoletni študij v Indoneziji odpotovala v Džakarto, kjer pa je izvedela, da jo študij čaka v majhnem mestu Padangpanjang. Ta razlika med pričakovanji in resničnostjo pa je vplivala na veliko več, kot bi si Katarina sprva predstavljala. Malo mesto je s seboj prineslo veliko pravil - mnoga povezana z islamsko vero in običaji, marsikatero pa le kot rezultat kapric fakultete.


V risoromanu tako spoznavamo Katarinino življenje na Sumatri. Vse od privajanja na navade domačinov, kulturnega šoka, neprijetnih dogodkov, pa do počitnic, na katerih se ji je pridružil fant in vseh lepih stvari, ki sta jih videla in doživela.


Glede na to, da sem ljubiteljica potopisa, sem ga prvič spoznala v stripovski obliki in sem bila navdušena. Kako veliko bolje lahko situacijo oriše ilustracija! Sploh, če je opremljena z res poučnim in tudi zabavnim besedilom. Strip skriva ogromno informacij, ki nas naučijo veliko o Sumatri, všeč pa mi je predvsem to, da ne olepšuje tistih manj prijetnih dejstev in dogodkov. Prav ta realnost in človeškost protagonistke sta pripovedi dala še večji težo.


Še eno izjemno delo domače stripovske produkcije. Priporočam ga vsem, tudi tistim, ki se s stripom morda še niste čisto spoprijateljili. Sumatra je dovolj enostaven strip, da je razumljiv tudi žanrskemu začetniku, obenem pa nosi dovolj veliko težo in močno sporočilo, da ne bo razočaral niti izkušenih stripovskih mačkov.


LP Ajda

97 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page