top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Take back your life

Z dr. Lalichevo sem se spoznala YouTube videu, v katerem je kot največja poznavalka kultov, odgovarjala na vprašanja povezana z njimi. Ker je to tematika, ki me zanima, sem še dlje brskala po njenem delu, za nakup knjige pa sem se odločila med iskanjem čtiva za "ime in priimek" kvadratek pri zimskem bingu. Knjiga govori o kultih na splošno; vrstah kultov, karakteristikah ljudi, ki zapadejo vanje, karakteristikah vodij kultov... Predvsem pa se posveča pobegu iz kulta in težavam s katerimi se soočajo nekdanji člani kulta po zapustitvi le tega. Takoj naj priznam, da to ni knjiga, ki bi jo prebral od platnice do platnice. Brala sem jo kot, da bi se učila - z markerjem v roki. In če sem nekatere dele skorajda po študentsko preučila, sem druge povsem preskočila. Zakaj?


Knjiga št. 14/100

Dr. Janja Lalich - Take back your life

Ocena: 4/5


Nekateri deli knjige se nanašajo povsem na izkušnje po zapustiti kulta ali pa izredno slabega razmerja, ki meji na kult in na nasvete takšnim ljudem. Če torej tega nisi doživel sam, je težko jemati v zakup te nasvete, ki zate niso relevantni. Prav tako je del namenjen terapevtom, ki se soočajo s klienti, ki so zapustili kult ali takšno razmerje. In to prav tako nisem jaz. Tudi te dele sem sicer preletela, a enostavno nisem ciljna publika za to.


Deli, ki so me navdušili? Fascinantno je, kako je narobe vse, kar si mislimo o kultih. Še vedno je namreč prisotna miselnost, da v kulte vstopajo zgolj labilne osebe, na katere se da z lahkoto vplivati. Sploh ni res! V kulte so se vključevale razne vrste ljudi z različnimi lastnostmi, izobrazbo, različne starosti, spola... V pravih okoliščinah lahko v primež kulta ali pa vsaj zelo zelo uničujočega razmerja zapade skorajda vsak. Zato je to vsekakor podobna tema. v zadnjem času se mi zdi, da na način kultov delujejo predvsem razne skrajne skupine. Z obeh strani spektra. Tudi razmišljanje po sistemu črno-belo je ena od značilnosti članov kultov, pa uveljavljanje svojega za vsako ceno, gledanje na drugače misleče kot na sovražnike. Hitro zapademo v uničujoče vzorce, ne da bi za to sploh vedeli. In če je blizu nekdo, ki to zna izkoristiti ...


Vsekakor odlično branje, ki pa najbrž večini ne bi bilo zanimivo.


LP Ajda

17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page