top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: The Butcher and the Wren

Po decembrskem bralnem maratonu, ko mi je prijalo skoraj vse dopustniške dni samo brati, je prišlo pričakovano januarski bralno zatišje. In kako ga bi bolje presekala, kot z mojim najljubšimi žanrom. Čeprav ga v zadnjih letih berem dokaj malo, je psihološki triler vsekakor žanr, ki zame ponavadi predstavlja najhitrejše, sproščujoče branje. Razen, ko to ni.


Knjiga št. 1/100

Alaina Urquhart - The Butcher and the Wren

Ocena: 2,5/5


Alaina Urquhart je polovica dvojca voditeljic podkasta Morbid, ki ga redno poslušam. Po poklicu mrliška oglednica je pridobila izobrazbo tudi s področja biologije, kriminologije in psihologije, kar iz nje naredi popolno voditeljico true-crime podkasta. Kaj pa avtorico?


Roman govori o zelo krutemu in metodičnemu serijskem morilcu, ki že leta ustrahuje New Orleans. Forenzična patologinja, Dr. Wren Muller je ena tistih, ki se prvi srečajo s trupli, ki tako imenovani "Bayou Butcher" pušča za sabo, pa tudi ena tistih, ki prvi vidijo povezavo med trupli tudi takrat, ko morilec zelo načrtno spremeni svoj modus operandi. Nihče pa ne ve, da najde še eno povezavo - s skritim delom svoje preteklosti.


Knjigo sem na nekaj delih želela že odložiti in sem jo v resnici brala dalje samo zaradi svoje lojalnosti do avtorice. Vse njene ekspertize iz nje naredijo odlično pripovedovalko tujih zgodb, pri ustvarjanju lastnih zgodb, fikcije, pa je očitno potrebno še nekaj več. Knjiga ni slaba, prav dobra pa tudi ne. Vidi se, da ima avtorica ogromno znanja o tematiki in skozi celotno pripoved nam podaja različne informacije s tega področja, ki za samo zgodbo ne naredijo ničesar. Na drugi strani so liki povsem enodimenzionalni, ne izvemo dovolj o njihovem ozadju, pa tudi potek same zgodbe je na več delih zmeden in nejasen. Pri določenem preskoku v času je resnično skoraj nemogoče vedeti, kdaj in kaj se je pravzaprav zgodilo, k temu pa ne pomaga niti (načrtna?) podobnost med imeni žrtev.


Če/ko izide nadaljevanje ga bom vsekakor prebrala, sem pa kar malo razočarana, da mi knjiga ni bila bolj všeč. A to je pač še en primer tega, da ni vsak spletni vplivnež, podkaster, ali na kakršenkoli drug način znana oseba, ki jo imamo radi, tudi dober pisatelj ali pripovedovalec zgodb.


LP Ajda

46 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page