top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: The Midnight Library

Konec poletja in začetek jeseni je zame prinesel hud bralni mrk. Izredno naporen mesec pač ni dopuščal (predvsem) miselnih kapacitet za branje. Življenje ima pač takšna in drugačna obdobja in glavna junakinja romana, Nora, se znajde v vse prej kot rožnatem obdobju svojega življenja. Po tem, ko izgubi službo, pogine ji maček in na splošno dobi občutek, da je absolutno nihče nima rad, ne pogreša in ne potrebuje, se odloči končati svoje življenje.


Knjiga št. 61/70

Matt Haig - The Midnight Library

Ocena: 3,5/5


Kmalu po poskusu samomora se Nora znajde v Polnočni knjižnici - prostoru med življenjem in smrtjo, v katerem ji knjižničarka, ki se je Nora spomni iz otroških let - ga. Elm, predstavi knjigo obžalovanj. Vsako od obžalovanj, ki jih je Nora občutila v svojem življenju, bi lahko njeno življenje poslalo po povsem drugi poti, če bi se Nora takrat odločila drugače. In v Polnočni knjižnici dobi prav to možnost - spremeniti stvari, ki jih obžaluje, sprejeti drugačne odločitve in preizkusiti različna življenja, ki bi lahko bila.


Knjiga s premiso res obeta in Matt Haig ima zagotovo resnično lep slog pisanja, ki nam citate ponuja na praktično vsaki strani. Žal pa roman ni izpolnil mojih pričakovanj. Kljub resnim filozofskim in eksistencialnim vprašanjem, ki se jih loteva, roman na sredini zapade v mnoge klišeje in v nepotrebno kompliciranje in mašenje zgodbe. Nora se kot lik ne razvije do dovoljšne mere in tudi skozi spoznavanje svojih življenj sprejema sebične in otročje odločitve, na podlagi najbolj plehkih želja in pričakovanj. Išče tako rekoč popolno življenje, ki pa seveda ne obstaja. Prav tako avtor sam mehanizem preizkušanja alternativnih življenj brez potrebe zakomplicira in po nekaj variantah vzporedne realnosti sem se začela dolgočasiti oziroma spraševati koliko primerov je še potrebnih.


Kljub vsemu je bil konec zadovoljujoč in sem iz branja izšla s prijetnimi občutki, saj bi bil konec lahko absolutno bolj klišejski, kot pa je bil. V redu, povprečen roman, ne vem pa, če si zasluži ves pomp in hvalo.


LP Ajda

85 views1 comment

Recent Posts

See All

1 comentario


Lidija Lydia
Lidija Lydia
17 ago 2023

Meni je bila pa knjiga odlična :) Lahka, ne pretežka, a kljub vsemu da prostora za misliti... očitno so okusi različni, ker jaz bi jo vsekakor priporočala.

Me gusta
bottom of page