top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: The sister who ate her brothers

Na YouTube-u sem pred kratkim v enem od jesenskih TBR videov zasledila tole knjigo. Zdela se mi je tako krasno jesenska, da je morala biti moja. Pričakovala sem zbirko otroških malce bolj strašnih zgodb, dobila več. Mnogo več.


Knjiga št. 71/100

Jen Campbell - The Sister Who Ate her Brothers

Ocena: 4/5Jen je v knjigi zbrala 14 pravljic ali ljudskih pripovedk z vsega sveta. V knjigi jih je malce predelala in povedala na svoj način. Zgodbe so vsekakor kar precej temačne. V resnici niti ne vem, če so povsem primerne za otroke, oziroma sem skoraj prepričana, da niso. Naslovnica in ilustracije naj vas ne zavedejo! Če lahko najdem primerjavo, me morda čisto malo spominjajo na Baladne pravljice Svetlane Makarovič.


Avtorica se je potrudila ponovno napisati vse te zgodbe tako, da je v njih ohranila vso krutost, ki so jo pravljice vsebovale, preden so jih olepšali in omehčali. Saj poznamo tisto rezanje prstov pri Pepelki in podobno, kar je odpadlo od znanih pravljic, da ne bi vznemirjale otrok? No, v tej zbirki je vse to še kako prisotno. V zgodbe je vnesla tudi več inkluzivnosti. Razbila je tipične spolne vloge, mnogi liki pa imajo takšno ali drugačno obliko invalidnosti ali drugačnosti od drugih; od gluhote, manjkajočih okončin, plešavosti in podobno. Vseeno vse to v zgodbe ni vpleteno na preveč očiten in moteč način. Te zadeve so le lastnosti junakov in ne povozijo celotne zgodbe.


Sledilke so me opozorile, da ima Jen Campbell svoj YouTube kanal in z veseljem ji sledim in sem si ogledala že nekaj njenih videov. Res je videti prijetna oseba, kar je na nek način jasno tudi iz omenjenih pravljic. Ne glede na rahlo strašljivo in precej nazorno vsebino, so še vedno izjemno prijetno branje, popolno za jesenske dni.


LP Ajda

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page