top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: The Strangers

Po dolgem času sem prebrala fantazijsko delo, ki ni Harry Potter in to še v angleškem jeziku! Priporočilo sem našla na YouTube-u, pri eni od mojih najljubših "booktuberk," saj njenemu okusu vsekakor zaupam. Obljubljala je hiter tempo branja ter kratka poglavja, ki se končujejo s "cliffhangerji," ki te vlečejo k nadaljnjemu branju. Sredi jesenskega bralnega mrka, je to vsekakor nekaj, kar sem potrebovala.


Knjiga št. 63/70

Margaret Peterson Haddix - Graystone Secrets; The strangers

Ocena: 4,5/5


Omenjeno delo je mladinski roman, ki govori o treh otrocih: Chessu, Emmi in Finnu Greystone. S svojo mamo živijo povsem navadno življenje. Oče je sicer umrl, ko so bili otroci še zelo majhni, a se mama zelo trudi, da bi imeli lepo otroštvo in tudi odnos z njo je res krasen. Vse do nekega dne, ko na televiziji slišijo nenavadno novico, da so na drugi strani ZDA izginili trije otroci; prav tako sorojenci, prav tako dva dečka in deklica. A podobnosti se ne končajo tukaj. Otroci imajo enaka imena in so rojeni na enake dneve, kot Greystonovi trije. Njihovo mamo novica vidno pretrese in kmalu za tem naznani, da bo morala na službeno pot, za katero ne ve, kako dolgo bo trajala. Otroci gredo za ta čas h ge. Morales. Kmalu ugotovijo, da se mama še dolgo ne bo vrnila, če sploh kdaj. In ker vedo, da jih njihova mama nikoli ne bi zapustila, začno s hčerko ge. Morales raziskovati skrivnosti, ki jih je mama skrivala pred njimi.


Roman je kot nalašč za jesenske in zimske večere, saj ima rahlo srhljivo in temačno vzdušje, poleg tega pa je sestavljen iz zelo kratkih poglavij, ki se končujejo s "cliffhangerji," zaradi katerih enostavno moraš brati dlje. Priznati moram, da se je nekje do polovice na trenutke tempo res upočasnil in je bilo dogajanje precej bolj statično, saj so morali otroci res počasi razkriti vse mamine skrivnosti. Od polovice dalje pa se je začela prava akcija in tudi raziskovanje fantazijskih elementov, katerih vam ne bom izdala. Vsekakor zelo prijetna knjiga, čeprav ima temačno vzdušje. Vidim pa, da mi res bolj prijajo urbane fantazije - torej fantazijski svetovi, postavljeni v naš svet.


Toplo toplo priporočam!


LP Ajda

24 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page