top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Ti, v moji krvi

Ko sem izvedela, da prihaja ta knjiga sem takoj vedela, da jo bom kupila. Sicer dobro veste, da nisem pretirana ljubiteljica resničnih zgodb, ki vso težo dajejo težki izkušnji s katero se protagonist celostno identificira in ne vidi drugega kot lastno trpljenje, a pri Žigovi zgodbi sem slutila, da bo vsebina drugačna. In nisem se motila.


Knjiga št. 31/100

Žiga Kastelic - Ti, v moji krvi; Mama in sin, alkohol in bolezen

Ocena: 4,5/5
V knjigi spoznamo zgodbo njegove družine, ki je bila lahko rečemo na več načinov disfunkcionalna. Alkohol, cigareti, finančna stiska, nesrečne smrti, odtujeni odnosi. A kljub temu je bila družina in za vsemi težavami vred so se imeli radi. Žiga v knjigi opisuje predvsem svojo mamo Dragico in njeno težko življenje, predvsem zadnja leta. Zaradi njen hude bolezni se je kot najmlajši sin vrnil domov in skrbel zanjo, obenem pa na lastne oči spremljal, kako pred njim propada njemu ljuba oseba. Situacija je še težja, ko vidiš, da si oseba sama ne želi/zna pomagati in si le nemi opazovalec in hkrati reševalec številnih neprijetnih situacij.


Ne glede na težko tematiko, knjiga ni temačna in se ne hrani iz težkih trenutkov. Ti so le del življenja, ostaja pa še veliko lepega in Žigi je uspelo, da je svojo mamo kljub njenim nekaterim slabim življenjskim odločitvam predstavil v lepi in ljubeči luči. Prva tretjina knjige se je vsaj zame brala malce počasneje, saj se liki šele vzpostavljajo, kakšni od dogodkov pa niso kronološko povsem urejeni, a to je le predispozicija, ki jo bralec nujno potrebuje. Knjiga te posrka v dogajanje dokaj običajne slovenske družine in to je njen čar - da vsakdo v njej najde zagotovo nek del svoje lastne resnice in vsakdana. Je knjiga popolna? Ne. Nekaj je ponavljanja, kakšne stvari avtor pove večkrat, a meni je ravno to čar te pripovedi. Je iskreno, nefiltrirani pričevanje o ljubezni med materjo in sinom, o zamenjavi vlog in skrbi za nekoga, ki je še do nedavnega skrbel zate.


Vsekakor iskreno, pogumno in predvsem skrbno izvedeno delo še enega slovenskega avtorja.


Svoj izvod knjige lahko naročite na: https://www.tivmojikrvi.si/


LP Ajda

235 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page