top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Tik je šel v gozd po drva

V sezoni 2022 sem se pridružila Veličastnim 22 pri @vigevageknjige_ in to pomeni, da bom prva v nabiralnik po malce nižji ceni prejela vse, kar bodo v tem letu izdali. Ker so stripi v zadnjem letu postali eden mojih najljubših žanrov, sem priložnost takoj zgrabila, sem pa imela en pomislek - otroški stripi. Pričakovala sem namreč, da zame ne bodo toliko zanimivi, ampak ok... Imam v razredu cel kup stripoljubov in bodo pač oni brali tiste, ki bodo zame "preotročji."


Knjiga št. 19/100

Ram Cunta, Miha Ha - Tik je šel v gozd po drva

Ocena: 5/5


Prvi strip v letniku je predstavljen kot otroški, pa sem lahko kar takoj požrla ves zarečen kruh in vse predsodke. Tik je šel v gozd po drva je ena od dveh zmagovalnih knjig natečaja za izviren slovenski strip. Avtor besedila, Ram Cunta je zgodbe o molčečem junaku Tiku najprej pripovedoval svojim otrokom, skupaj z Miho Hajem pa jih je prenesel v stripovski obliko. Tik se s svojo zvesto alpako odpravi v gozd po drva (česa ne poveš, Ajda), ampak njegova pustolovščina ubere najbolj nepričakovane poti. Praktično vsakič, ko obrnemo list, se znajde pred novo pustolovščino ali preiskušnjo, pa naj bodo to kiberkonji, vampirji, škrati, samorogi, ali pa se znajde kar pod vodo, svet se obrne na glavo, čas se ustavi ... Ob branju sem se spraševala, kakšno domišljijo mora imeti avtor, da se sploh spomni vseh teh dogodivščin in ilustrator, da jih tako krasno upodobi.


Strip je spet tudi tehnično dovršen, tisk je krasen, izjemno kvaliteten, barve močne, žive, a ne kičaste. Vezava je takšna, da je branje zelo udobno, papir pa tako kvaliteten, da verjamem, da bo strip lahko bralo veeeeeliko (odgovornih) bralcev, preden se bo na njem kaj poznalo. Vem, da so to postranske zadeve, a meni so izrednega pomena.


Kot odrasla sem v stripu izreeeedno uživala in umirala od smeha ob določenih delih. Res res RES izjemen izdelek. Priporočam ga komurkoli, ki se zna prepustiti domišljiji. In prepričana sem, da boste v njem uživali bralci vseh generacij. Morda se boste odrasli le še večkrat nasmejali. Sploh kakšni šali, ki otrokom še ni zanimiva. Ja, tebe gledam, viagratacija! 😂


LP

Ajda

284 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page