top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Toksična pozitivnost

Sama zase menim, da sem dokaj pozitivna oseba. Ne maram konflikta in ne maram ljudi, ki čisto v vsem vidijo nekaj slabega. Po drugi strani sem tudi oseba, ki svoja negativna čustva sprejme in jih izrazi, se "zlufta" in gre naprej. In v trenutkih, ko moram neko skrb, mogoče nezadovoljstvo s situacijo samo dati iz sebe, ne najbolj pogrejejo puhlice v stilu: "Saj bo! Maš ti to! Novim zmagam naproti!" Ko sem videla, da je pri @mladinskaknjiga izšel priročnik prav na temo toksične pozitivnosti, me je zato še kako pritegnil.


Knjiga št. 65/100

Whitney Goodman - Toksična pozitivnost

Ocena: 4/5

Avtorica je psihoterapevtka, ki se opiše, kot brezmejno iskreno. In takšna je tudi ta knjiga. V nasprotju z nekaterimi mnenji, ki sem jih že videla o knjigi, nikakor ne zaničuje optimizma. Ne sili bralca k negativnosti, k jamranju. Bralcu le dovoli, da občuti vsa čustva, tudi tista, ki bi naj bila slaba, in ga prigovarja k temu, da to dovoli občutiti tudi ljudem okrog sebe. Knjiga se dotakne konkretnih primerov, npr. izgube otroka v nosečnosti, smrti bližnjega, bolezni, izgube službe, razhoda, položaja manjšin... in toksično pozitivnih komentarjev, ki jih prejemajo ljudje, ki se v teh situacijah znajdejo.


Všeč mi je, da avtorica konkretno našteje primere neprimernih, toksično pozitivnih komentarjev ("Ti to zmoreš!") in primernejših nadomestil zanje. Težava je največkrat v tem, da ljudje enostavno ne znamo komunicirati o težkih temah in situacijah. Imamo občutek, da se od nas pričakuje nek nasvet, tolažba, največkrat pa bi oseba na drugi strani želela enostavno sogovornika in razumevanje.


Čisto vsak od nas se je kdaj znašel na drugi strani in tisti, ki menijo, da temu ni tako, morda ne pogledajo dovolj iskreno vase. Vsak je v želji po neki tolažbi zagotovo že izjavil kaj, kar (čeprav pozitivno) sogovorniku ni čisto nič pomagalo. In zagotovo bomo še kdaj. Smo samo ljudje! Pomembno pa je, da se tega vsaj malo zavedamo. Da smo v komunikaciji bolj sočutni, bolj odprti za vso paleto čustev - tudi v komunikaciji do samih sebe.


Super priročnik, podkrepljen s študijami in literaturo. In dobro sredstvo za premislek za tiste, ki to zmorejo.


LP Ajda

55 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page