top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Tri ženske

Uf, tole pa je bilo vroče branje... Čisto na začetku naj povem, da knjiga vsekakor ni namenjena mlajši publiki, saj je v njej kar nekaj eksplicitnih prizorov spolnosti. Tudi tistim, ki ste na te teme občutljivi, odsvetujem branje že same recenzije, kaj šele knjige.


Knjiga št. 47 od 50

Lisa Taddeo - Tri ženske

Ocena: 4 od 5

Knjiga je mednarodna uspešnica, ki je pri nas prvič izšla v knjižni škatli Knjiga meseca za mesec september v žanru Spomini in biografije. Avtorica je raziskovala žensko poželenje in si izbrala tri od "preučevanih" žensk, katerih zgodbe je opisala v tej knjigi.


Maggie je sedemnajstletna srednješolka, ki izhaja iz doma v katerem je vladal alkoholizem in nestabilnost. Prav zaradi tega uteho najde v mladem učitelju, ki ji sprva nudi le uho za poslušanje njenih težav, kmalu pa njuno razmerje preraste meje šolskih hodnikov. Kljub temu, da je učitelj poročen in ima družino, Maggie pa je mladoletna, se zapleteta v razmerje. Učitelj z Maggie oralno občuje, saj ne želi imeti spolnega odnosa dokler ne bo polnoletna, na drugi strani pa ni težava le Maggie-jina mladoletnost na papirju, ampak tudi nezrelost in slaba presoja situacij, ki vodi v njeno zaljubljenost in slepo sledenje svojemu učitelju.


Lina je poročena mati dveh otrok, katere prva spolna izkušnja je bilo posilstvo kar treh fantov na zabavi, katerega se Lina sama niti dobro ne spominja, saj so jo pred aktom samim omamili. Razvedelo se je, da je imela tistega dne spolni odnos kar s temi naenkrat, ne pa na kak način, zato je Lina med ljudmi veljala za lahko žensko in se je svojega poželenja sramovala. V zakonu z Edom kmalu začne hrepeneti po telesni bližini, saj se je mož po več mesecev ne dotakne, kar 11 let pa je ni resnično poljubil. Iz hrepenenja po zadovoljitvi svoje spolne sle, se Lina zaplete v strastno razmerje s prav tako poročenim Aidenom.


Sloan je lepa podjetnica, ki ima v življenju vse. Mož jo izredno privlači in spolna sla med njima je še kako živa. Imata pa skrivnost in sicer jo mož rad opazuje pri aktu z drugim moškim ali žensko. Zapletata se v spolne odnose s tretjimi osebami, Sloaninega moža pa vzburja tudi, če se Sloan sama dobi z nekom, z njim seksa in pošilja možu fotografije in sporočila o samem aktu. Ker sta oba pri tem zadovolj(e)na, stvar ne predstavlja težave. Pa to lahko traja?


Vse tri zgodbe so sama po sebi izjemne, predvsem pa, kot obljubljeno, govorijo o naravi poželenja, ki tudi pri ženskah še kako obstaja. V recenziji za knjigo Žena ima vedno prav Kamenka Kesarja sem že napisala, da mi gre vse bolj na živce stereotip žene, ki jo boli glava in moža, ki ves čas prosjači za seks. Dejstvo je, da na tak način ustvarjamo mit, da spolnost ženskam ni v veselje in, da z njo več ali manj ugodijo moškemu. V resnici je spolnost za oba spola v razmerju izjemno pomembna in, če je razmerje ljubeče in sta partnerja v njem povezana, mora biti tudi spolnost nekaj lepega in ne muka ali nuja. Prav ženske v knjigi predstavljajo arhetip "kurbe" za kar radi označimo žensko, ki v spolnosti želi več. Sicer se ne strinjam z odločitvami nobene od teh treh žensk. Maggie je bila mladoletna in je njena spolnost kriminalno dejanje s strani učitelja. Lisa vara svojega moža, Sloan pa seksa praktično s komerkoli, sicer ob vednosti in pobudi svojega moža. A kljub temu so dobro razloženi vsi vidiki, da lahko razumemo zakaj se je vsaka od teh treh žensk tako odločila oziroma zakaj so bile njene potrebe takšne kot so.


Predvsem se mi zdi dobro predstavljena tudi ženska težnja po telesnem stiku in fizičnih oblikah ljubezni, saj se mi zdi, da se tudi to večinoma predstavlja, kot da je pri ženskah postranskega pomena. V primeru Line je dobro orisano kaj se lahko dogaja v ženski duši in telesu, če tej potrebi ni zadoščeno oziroma, če ti ljubljena oseba telesni stik odklanja.


Knjiga se bere zelo hitro in prebrala sem jo v dveh dneh, saj me je na več delih res držala pri branju. V njej je ogromno eksplicitnih prizorov spolnosti, ki pa so napisani dobro, ne klišejsko in ne pocukrano, kot v raznih semi-erotičnih romanih. Kljub temu imam nekaj pomislekov glede prevoda oziroma izbire besed, saj se skoraj vedno uporablja beseda f**ati. Če bi stilsko potrebovali uporabo te besede, ne rečem, a zdi se mi, da bi v večini primerov bila primernejša uporaba besede seks, saj ima beseda f*k po mojem mnenju neko negativno konotacijo in pomeni nek prazen odnos brez pomena, tako na hitro, ki ne pomeni kaj dosti. Knjiga pa naj bi govorila prav o nasprotnem. Tudi sicer je v knjigi nekaj očitnih napak v prevodu, a ne bodimo preveč pikolovski, ni nič hudega, sem jih pa pač opazila.


Knjigo priporočam vsem, ki si želite prebrat nekaj malce bolj vročega, ki pa vam bo poleg tega dalo tudi precej misliti. Morda bomo ob zgodbi kakšne ženske, ki je delala to in ono s tem in tem, od zdaj naprej pomislili, kaj jo je gnalo, da je to storila. Marsikdo med nami lahko iz svojih izkušenj pove, da ima pomanjkanje fizičnega izkazovanja ljubezni velikokrat grozen vpliv na našo psiho. Nekateri se pač odzovejo tako, drugi pa drugače.


LP Ajda

421 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page