top of page
  • Writer's pictureAjda

Recenzija: Triger

Triger sem prebrala že pred več kot dvema mesecema. Najbrž ste že opazili, da krajše mnenje na Instagram objavim takoj, do objave na blogu pa ponavadi preteče kar nekaj mesecev. Temu je kriv moj vse večji odpor do računalnikov, saj že službeno toliko tolčem po tipkovnici, da me mnogokrat mine to početi še doma. In tako je tale recenzija na objavo čakala celih 10 tednov. V tem času si je Triger prislužil mesto najprej med desetimi finalisti za kresnika, po novem pa je prišel že v ožji izbor - med najboljših pet. Si po mojem mnenju zasluži to mesto?


Knjiga št. 23/100

Davorin Lenko - Triger

Ocena: 4/5


Ne spomnim se, kdaj sem tako dolgo brala roman in se vmes tolikokrat premislila, ali mi je všeč, ali ne. Triger je izredno kompleksno delo, ki ga je težko že opisati, kaj šele oceniti.


Roman govori o Aleksandri, ki je obsedena s serijskimi morilci. V zvezi ne doživlja nobene zadovoljitve, ne mentalne, ne spolne in hrepeni po nečem več. Ko v središču Ljubljane Darijan Urh brutalno umori dve ženski, v javnost pa pride njegov filozofski manifest Cona, se zdi, da Aleksandra dokončno razbije lastne okove. Zapusti partnerja in z novim ljubimcem odkriva vse dele spolnosti o katerih je nekdaj hrepenela, pa tudi tiste, na katere ni nikdar pomislila. Obenem začne skorajda obsedeno študirati Cono in snemati videe o njenem avtorju in njegovih vzgibih.


Roman je prepleten s tematiko spolnosti in umora, ki se med seboj spajata in povezujeta do te mere, da je večkrat nemogoče ločiti kje se konča spolnost in začne nasilje. Avtor se upa podati na vse nivoje človekovega doživljanja lastne vrednosti, poželenja in želje po kontroli. Na trenutke je roman težko brati zaradi njegove brutalnosti v izražanju, a ravno to je tisto, kar roman dela posebnega in pomembnega. Še en zanimiv literarni prijem je Cona, ki je nekako roman v romanu. V Coni njen avtor Darijan Urh po filozofsko razpreda o različnih serijskih morilcih, njihovih vzgibih in povezavami s spolnostjo. Napoveduje postapokaliptično dobo Ženske, v kateri le ta doseže spolno in siceršnjo nadvlado nad moškimi. V Coni je veliko idej precej ekstremnih, tudi seksističnih, zato je pravi izziv za misli bralca preklapljanje med narativo pripovedovalca, Aleksandre in štirimi pripovedovalci v Coni.


Izjemno zanimivo literarno delo, vsekakor ni lahko branje, pri katerem pa je vredno vztrajati.


LP Ajda

189 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page